Щедра пропозиція продовольчих товарів і стабільний курс гривні цілковито задовольняють внутрішній попит, унеможливлюючи сплески споживчих цін. На додачу на загальний інфляційний рівень серпня вплине низька порівняльна база минулого року, помірна купівельна спроможність основної маси українців, очікування великого врожаю тощо. Тож, на мій погляд, на товарних ринках у серпні спостерігатиметься інфляційний штиль, за винятком хіба що цукрового.

Бензин високооктановийсередня вартість літра А-95 (тут і надалі йтиметься лише про середні ціни) зросте на 5—10 копійок, дизпальногона 5—10 копійок.

Малопомітне подорожчання зумовлять коливання цін на пальне на європейському ринку і спекулятивні тенденції. Вони спричинили помірне подорожчання великооптових партій нафтопродуктів уже в липні.

Борошнокілограм вищого та першого сортів здешевіє на 0,1—0,2 гривні.

Ціни зернового ринку скотилися на «плінтус», у тім числі — борошномельного зерна.

Хлібзалишиться у цінах липня.

На відміну від інших товарів хліб уже давно став передвиборним політичним інструментом, таким він і залишиться. З огляду на загальний рівень помірних цін потреба у запровадженні квот на виробництво так званих соціальних сортів хліба втрачає свою актуальність.

Крупизалишаться у цінах липня.

На мій погляд, від подальшого здешевлення круп’яної продукції стримує потреба зберегти достатній рівень рентабельності виробництва.

Овочітрадиційний борщовий набір здешевіє на 10—15 відсотків, фрукти — на 8—10 відсотків.

Зростання внутрішнього попиту, зумовлене періодом консервації плодово-овочевої продукції і активізацією експорту, поза сумнівом, вагомий, але недостатній чинник, щоб протистояти появі на ринку сили-силенної овочів та фруктів нового врожаю.

Молоко, молокопродуктиподорожчають на 2—3 відсотки.

Послідовний приріст виробництва, яке супроводжувалося помірним зростанням закупівельних цін на сире молоко, свідчить про позитивні тенденції на ринку. На мій погляд, подорожчання молока і молокопродуктів на полицях магазинів обумовлять наміри переробників покращити рентабельність, яку погіршує висока вартість кормів.

М’ясо, м’ясопродуктизалишаться у цінах липня.

Потужний приплив інвестицій у галузь, який уже забезпечує стабільні прирости виробництва в таких сегментах, як свинарство та птахівництво, а головне — високий рівень рентабельності потужних тваринницьких комплексів, підняв рівень закупівельних цін і без того майже до європейських.

Оліяподорожчання пляшки (0,7 л) на 0,3—0,5 гривні.

Сезонне зростання споживання олії цілком перекриває внутрішнє виробництво навіть за того, що до 80 відсотків рафінованої олії експортується за межі країни. Сировинна база цілком задовільна. Економічних передумов для коливання цін немає, але, як на мене, в деяких регіонах ціни піднімуть спекулятивні міркування.

Цукорподорожчання кілограма солодкого піску на 1—1,2 гривні.

Збитковість виробництва цукру в 2012—2013 маркетинговому році спонукає виробників і трейдерів піднімати ціни на цукор, а державні контрольні органи — посилювати контроль за ціноутворенням.

Ліки залишаться у цінах липня.

Посилена увага на початку літа до контролю за торгівлею в аптекарських мережах доброякісними лікарськими засобами утримає трейдерів від спекулятивних цін у період стабільної епідеміологічної ситуації.

Комунальні послугиподорожчання на 3—5 відсотків.

Інерційне зростання цін можна очікувати через суттєву собівартість енергоносіїв у тарифах, підвищені заробітні плати, зростаючу вартість техобслуговування ліфтового господарства тощо.

Транспортні послугиподорожчання на 1—3 відсотки.

Я очікую відносної стабілізації вартості транспортних послуг після подорожчання залізничних тарифів і почасти вартості проїзду на комунальному транспорті, поряд з тим не виключаю поміркованого підняття тарифів на пасажирські перевезення, які в окремих регіонах є малорентабельні.

Туристичні послугиподорожчання на 5—8 відсотків.

Пік курортного сезону зазвичай — це задоволення з недешевих ані на узбережжі Чорного моря, ані на узбережжі Середземного. Як на мене, головною прикметою нинішнього сезону в Україні стане не так зростання туристичного потоку, як покращення співвідношення ціни і якості споживаних послуг.

Готівковий курс8,19 гривні за долар США, безготівковий8,17 гривні за долар США.

Курс гривні відчуватиме відносно посилений тиск через піковий період обслуговування державного боргу.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ
Загалом на зерновому ринку не спостерігається жодних цінових стимуляторів, бо внутрішня кон’юнктура залежить від зовнішньої, яка, швидше за все, поліпшиться лише восени. Низхідні тренди на зерно спостерігаються зараз скрізь через доволі високі врожаї зернових. Для сільгоспвиробників кредити — дорогі (від початку року залучено 7,3 мільярда гривень: більше, ніж торік, але з огляду на збільшення сільськогосподарських угідь — недостатньо), тож їм лишається лавірувати в рамках політики цінового стримування, покладаючись на державні інтервенції.
ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ
Прогрес тваринництва вражає. Чотири компанії цього місяця почали торгувати курятиною на європейському ринку. Ще два роки тому в Україні вирощування свиней вважалося справою невдячною, на що вказувала від’ємна рентабельність сільгосппідприємств на рівні 3,7 відсотка. Рік тому цей показник вперше за багато років стає позитивним — 2,7! А вже цьогоріч експерти стверджують про реальні перспективи заробляти на реконструйованих свинокомплексах до 10 відсотків рентабельності. На тлі мало не нульової рентабельності малих селянських господарств такий прогрес свідчить про стрімке формування крупнотоварного виробництва.
Експертна оцІнка
Антимонопольний комітет звинуватив 18 мереж столичних супермаркетів у змові з метою неправомірного підняття споживчих цін на продовольство в 2010—2011 роках. Контролери переконані, що подорожчання у цей період спровокували безпідставні вимоги рітейлерів до постачальників продукції (реклама, бонуси тощо), які сягали до 10 відсотків загальної вартості поставленого товару. За підрахунками експертів, якщо офіційна інфляція у цей період становила 13,5 відсотка, то в столичних супермаркетах ціни зросли на 22—38 відсотків.

довІдково

Від початку року по 21 липня, за повідомленням прес-служби Державної реєстраційної служби, зареєстровано 117 101 суб’єкт господарської діяльності (26 398 — юридичні, 90703 — фізичні особи). При цьому 45 відсотків суб’єктів господарювання декларують основний вид діяльності — торгівлю, причому абсолютна більшість виявляє бажання торгувати продуктами харчування і напоями.