На Запоріжжі листогризуча совка вражає посіви соняшнику. До того ж про вогнище, від якого розповсюджується шкідник, казати сьогодні не можна, бо страждають від совки і захід, і південь, північ, центр і схід області. А у чотирьох районах, повідомили «Голосу України» в Державній фітосанітарній інспекції регіону, потрібна додаткова обробка соняшникових плантацій. Таку ситуацію на ланах спричинили «перенасичення сівозміни соняшником, особливо в невеликих за земельними площами агроформуваннях, де зменшується набір культур, застосування спеціалізованих короткоротаційних сівозмін, сівба непротруєного насіння та інші технологічні негаразди». Особливо страждають крайові смуги полів — тут гусінь листогризучих совок та соняшникової вогнівки заселила 30—77 відсотків пагонів соняшнику за чисельності 3—12 особин на рослину.
Та якби тільки совка загрожувала цього літа врожаю згаданої олійної культури — до 50 відсотків посівів вражені вовчком соняшниковим. Тут вже страждають в основному господарства південних районів, на полях яких фахівці налічують до 8—23 квітконосів вовчка на кожній рослині. Зауважимо, що насіння цього справді «хитрого вовчка» може «дрімати» у ґрунті до 13 років, а потім прорости саме тоді, коли поряд з’являється рослина-живитель, а саме соняшник. Втрати врожаю насіння через враження паразитом можуть сягати до 70 відсотків.
Запорізька область.
 
Про нашестя совки на лани Херсонщини, де гусінь цього ненажерливого метелика масово виїдає посадки овочів, посіви соняшнику, кукурудзи та сої, читайте в наступних номерах «Голосу України».
Фото Степана ПАНАЙОТОВА.