![](/images_upload/2013/07/300713/Trasa_cukor.jpg)
Водночас фахівці відзначають часткове зниження цукристості — через підвищену кількість вологи в ґрунті, яку спричинили липневі дощі. Із встановленням сухої погоди корінці знову стануть солодші. За прогнозами, нинішньої осені врожай буряків матимуть кращий, ніж торік. Втім, солодких кристалів зварять менше: в регіоні істотно скоротили площі посівів цукристих — з 90 тисяч гектарів у 2012-му до нинішніх 66 тисяч гектарів. Така тенденція і в багатьох інших регіонах — загалом у державі «скинули» третину бурякових площ.
— Цукор уже суттєво виріс в ціні, — зазначають в асоціації «Поділляцукор». — Нині за кілограм солодкого продукту на ринках просять 7—7,2 гривні. До осені може ще подорожчати — до 7,5 гривні за кіло. З початком нового сезону переробки буряків ціна стабілізується. Наступний «стрибок» не виключений наприкінці весни — на початку літа 2014-го — у період, коли традиційно збільшується споживання цукру на приготування домашньої консервації.
Вінницька область.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.