Минулої неділі в Севастополі відбулись урочистості з нагоди Дня флоту України і Дня Військово-Морського флоту Росії. Святкування пройшло на найвищому рівні — за участю президентів України та Російської Федерації Віктора Януковича і Володимира Путіна. Яскравих видовищ на кримському військовому святі, яке плавно поєдналося з не менш величним відзначенням релігійної події — 1025-ліття Хрещення Київської Русі, не бракувало. Не оминули й велику політику.

Глави держав на великому рейдовому катері обійшли стрій кораблів ВМС України та Чорноморського флоту Росії на внутрішньому рейді Севастопольської бухти. А після театралізованого шоу, присвяченого хрещенню Русі Володимиром Великим, відбувся парад військових кораблів та демонстрація окремих елементів бойової підготовки сил флотів. З української сторони у параді взяли участь 20 кораблів і суден, зокрема, фрегат «Гетьман Сагайдачний», великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський», підводний човен «Запоріжжя», корвет «Хмельницький», морські тральщики, швидкохідні катери. Командували дійством перший заступник командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України віце-адмірал Сергій Єлісєєв і начальник штабу — перший заступник командувача Чорноморського флоту РФ контр-адмірал Олександр Носатов.
Парад військових кораблів пройшов під українськими та російськими прапорами. І якщо під час релігійних урочистостей у Києві про велику політику не говорили, наголошуючи лише на потребі духовного єднання християнських народів, то в Севастополі уникнути політики було годі. Президенти України та Росії вкотре заявляли про стратегічне партнерство, братерські відносини та дружбу народів.
Президент України Віктор Янукович під час святкувань у Севастополі наголосив, що Україна і Росія були і залишаються стратегічними партнерами. «Сьогодні кораблі України і Росії пліч-о-пліч несуть службу біля кримських берегів. Це демонструє глибокий сенс наших братерських відносин з Російською Федерацією. Ми цінуємо і дорожимо нашою дружбою з Росією», — сказав глава держави. А в службі на флоті українських та російських моряків, за словами Януковича, «загартовується морське братерство України і Росії». «Спільними зусиллями ми зможемо забезпечити надійне майбутнє всіх трудівників моря, а український і російський прапори на наших кораблях будуть символом дружби, надійності та процвітання», — вважає український президент.
В. Янукович також зазначив, що і перед Україною, і перед Росією зараз постали спільні завдання щодо модернізації армії і флоту, будівництва нових кораблів та освоєння нових видів озброєнь. «Переконаний: тут є величезний потенціал для розвитку співпраці», — сказав Президент України і запевнив, що керівництво держави зробить усе можливе, щоб відповідні програми з розвитку флоту були виконані. Серед завдань Військово-Морських Сил України В. Янукович також назвав утвердження статусу морської держави на світовій карті (свідченням чого, за його словами, вже є участь українських кораблів, зокрема, в антипіратській операції «Океанський щит» та в антитерористичних операціях).
«Морський флот не лише найважливіший господарський комплекс держави. Це і невід’ємна надійна складова нашої оборони», — сказав Президент.
Глави держав також поклали квіти до Меморіалу героїчної оборони Севастополя 1941—1942 років та до пам’ятника адміралу Нахімову, вшанували пам’ять героїв хвилиною мовчання.
А під час освячення дзвіниці Святого рівноапостольного князя Володимира на території Національного заповідника «Херсонес Таврійський» президенти Віктор Янукович та Володимир Путін не лише першими разом ударили в новоосвячений дзвін і кожен подарував храму ікони, а й отримали на пам’ять від митрополита Сімферопольського і Кримського Лазаря, котрий здійснив чин освячення, символічні дзвіночки, які митрополит порадив зберігати все життя.
Виступаючи на урочистостях, Путін, у свою чергу, заявив, що «кровні та духовні зв’язки України та Росії — нерозривні», а Севастополю «самою історією призначено стати сполучною ланкою непорушного братерства наших народів».
Представники опозиційних політичних сил участі в офіційних урочистостях ані з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі, ані Дня флоту не брали. 
 
На знімках: під час урочистостей у Севастополі.
Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).
Довідково
Дзвін у Херсонесі виготовлено на підприємстві АТ «Донецьксталь-МЗ» за старовинною технологією з кольорового металу з додаванням срібла. На дзвоні зображені ікони. Вага дзвону становить 793 пуда, вартість — 4 млн. грн. Реконструкцію малої дзвіниці Святого Володимира розпочато у червні 2013 року, завершено 26 липня. Вартість реконструкції — 800 тис. грн.