Наступного тижня минає вже два роки, як екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко перебуває у в’язниці. Як відбувається комунікація з навколишнім світом та про її шанси взяти участь у президентських виборах під час вчорашньої прес-конференції розмірковували парламентарії та політологи.

На думку народного депутата від фракції ВО «Батьківщина» Андрія Шевченка, екс-прем’єр, незважаючи на ускладнення зі здоров’ям, продовжує бути в курсі останніх подій та впливає на політичні процеси в країні.

«Два роки без Ю. Тимошенко насправді були двома роками з нею. Адже вона чітко доносила свою позицію з ключових питань і багато в чому керувала нашою командою. На жаль, не так оперативно, як нам хотілося б», — зазначив парламентарій, та додав, що її спілкування з командою зведено до мінімуму. Бачить Ю. Тимошенко обмежене коло осіб. Але екс-прем’єр має телевізор, а також вона може читати пресу.

У свою чергу, директор Школи політичної аналітики Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань заявив, що ув’язнення Ю. Тимошенко ускладнило її комунікацію з українським політикумом, але принципово ситуація не змінилася. Адже згідно з соціологічним опитуванням Центру Разумкова (квітень цього року) 32% громадян вважають лідером опозиції Ю. Тимошенко, водночас 22% респондентів віддають перевагу Арсенію Яценюку і тільки 9% — Віталію Кличку.

На думку політолога, екс-прем’єра випустять з в’язниці за місяць до саміту Україна—ЄС для підписання Угоди про асоціацію. Навряд чи взагалі її звільнять, але як компромісний варіант можуть дозволити виїхати на лікування за кордон.

«Чи допустять Ю. Тимошенко до виборів, залежатиме від рейтингу лідера фракції «УДАР» В. Кличка, — вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. — Якщо рейтинг В. Кличка ближче до президентських перегонів зростатиме, це створить серйозні проблеми для політикуму. У такому разі Ю. Тимошенко можуть дозволити взяти участь у виборах, оскільки, на відміну від лідера «УДАРу», в неї є також негативний рейтинг — взаємини з Президентом Росії Володимиром Путіним і газові контракти. Отже, якщо ситуація розвиватиметься у такий спосіб, у влади більше шансів виграти вибори у Ю. Тимошенко, ніж у В. Кличка».

Також В. Карасьов припустив, що екс-прем’єр-міністра відправлять на лікування за кордон.

Зліва направо: директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, народний депутат України Андрій Шевченко, директор Школи політичної аналітики Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.