Духовенство, віряни різних конфесій, представники влади зібралися минулої п’ятниці на Театральному майдані Тернополя на урочистий молебень. Це стало апогеєм святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі в області. Після цього урочистою ходою процесія рушила до оновленого хреста, встановленого на набережній Тернопільського ставу, де освятили хрест та воду.
Нині вірянам ніхто не перешкоджає, а суперечки між представниками різних віросповідань відходять у минуле. Хоча так було не завжди, про що свідчать історичні документи тематичної виставки, що відкрилася в Обласному державному архіві. Скажімо, на проведення урочистих заходів з нагоди 950-ліття Хрещення Русі в 1938 році українці змушені були брати дозвіл у повітового старости. Цього вимагав лист міністерства внутрішніх справ Польщі до воєводського уряду в Тернополі, який демонструється на виставці. В ньому, зокрема, зазначається, що святкування має не лише релігійне, а й політичне значення. Просили також українці про те, щоб проповіді велися рідною, а не польською мовою.
Гоніння на вірян почалося після 1946 року, коли було ліквідовано греко-католицьку церкву. Якщо 1947 року на території області було понад 800 православних церков і 300 римо-католицьких громад, то вже 1963-го відповідно 280 і 6.
Виставкові матеріали доповнюють фотокопії скульптур Іоанна Георга Пінзеля, що колись прикрашали культові споруди Тернопільщини і багато які з них втрачено.
Вл. інф.