Столичний Національний науково-природничий музей України щонайменше до наступної середи не працюватиме. Його співробітники оговтуються після нещодавньої пожежі і рахують збитки. У скільки стане ремонт приміщення та відновлення постраждалих експозицій — поки що точно не відомо, але рахунок іде на мільйони гривень. Та ще більше засмучує музейників те, що не обійшлося без жертв: майже половина тваринок, яких експонували на виставці «Нічний світ дикої природи», загинули...

Пожежа сталася в обідній час у четвер. О 13.40 до оперативно-координаційного центру ДСНС Києва надійшло повідомлення про займання в краєзнавчому музеї. Уже за годину пожежники його локалізували, ще 20 хвилин їм знадобилося на повну ліквідацію. На порятунок музею від вогню було кинуто чималі сили: 12 одиниць спецтехніки та понад півсотні осіб особового складу.

— Я саме обідав у їдальні навпроти музею, коли побачив, як з вікна на першому поверсі повалив густий чорний дим. Буквально за лічені хвилини приїхали пожежники, — розповідає один з очевидців — киянин Олексій. — Одну жінку лікарі забрали в машину «швидкої».

Рятувальники після перемоги над вогнем пояснили: «Ймовірною причиною займання стало закорочення в електромережі. Пожежа виникла на першому поверсі у виставковій залі на площі 40 кв. м. Загиблих та травмованих серед людей немає».

Не витримала навантаження проводка біля зали, в якій з вересня минулого року була виставка екзотичних тварин. З кількох десятків живих істот чи не кожна друга загинула.

— Точно сказати, скільки саме, на жаль, не можу. Відомо, що загинули всі ссавці та птахи: білки, піщанки, щурі, деякі змії, сови-сплюшки... — розповіла заступник директора музею з наукової роботи Оксана Червоненко. — Смерть жахлива. Найприкріше, що ми нічого не змогли вдіяти. Загоряння сталося так швидко! Протягом трьох хвилин ми почали гасити вогонь, евакуйовувати людей.

Постраждала й експозиція самого музею, найбільше — зала корисних копалин. Не підлягає відновленню, зокрема, унікальна діорама природи Криму. Замінити доведеться і близько 30 вітрин. Враховуючи, що приблизна вартість однієї становить 300 тисяч гривень — ремонт стане у кругленьку суму.

Чому сталося закорочення, заступник директора і гадки не має: «Для функціонування виставки тварин було кинуто окрему гілку електропостачання, яка, до речі, взагалі не постраждала. Зайнялася наша, музейна, мережа. Не спрацювали внутрішні автомати, думаю, через те, що надто стара мережа». Оксана зізнається: музей уже давно потребує заміни мереж електро- та водопостачання. Але коштів на це хронічно бракує. А от на фінансуванні протипожежної безпеки, мовляв, не економили. «Протипожежну безпеку фінансували нормально. На жаль, датчики спрацювали не так швидко, як нам би хотілося. Можливо, причина в тому, що в нас висота стелі понад чотири метри. І доки дим дійшов до датчика, ми вже евакуйовували людей. А можливо, були й інші причини...»

Саме «інші причини» почали відразу після пожежі обговорювати прості кияни. Дехто припускає, що так музейникам натякають: історичну будівлю в самому центрі міста можна використовувати економічно грамотніше. Подібну думку на власній сторінці в одній із соціальних мереж висловив і народний депутат Олександр Бригинець: «Останнім часом горів Тюремний замок, садиба Мурашка, унікальний будинок на вул. Алли Тарасової, Гостиний двір і кожного разу — з вигодою для того чи іншого забудовника. Скажете мені, що музей інша річ? Що тут точно не було підпалу? Можливо й так, але як у це повірити...»

Щоправда, самі музейники таку версію відкидають. «Версії підпалу не допускаємо. Нам пожежники сказали, якби таке займання сталося вночі, то зранку уже не було б чого рятувати. І якби хтось був зацікавлений, то знайшов би кращий момент», — сказала Оксана Червоненко.

Тим часом вікна музею, які від пожежі потріскалися, забили фанерними дошками. Приміщення вимивають і провітрюють. Для відвідування музей орієнтовно планують відкрити 1 серпня. Це, щоправда, не стосується місця пожежі. До правого крила геологічного музею та неогенової зали палеонтологічного музею доступ обмежено на невизначений час.

Під час ліквідації пожежі в Національному науково-природничому музеї.

Фото Ярослава ІГНАТЕНКА (УНІАН).