На наступних вихідних у Луцьку пройде фестиваль українського опору «Бандерштат-2013», на якому виступатимуть 16 наших гуртів і один — з Білорусії. Хедлайнерами заходу будуть «Скрябін» і «Тартак». 
«Це фестиваль, який не шкода піарити. Його учасниками стають люди, котрі слухають музику, лекції, читають літературу. Мені приємно його підтримувати, бо це фестиваль української ідеї», — наголосив під час прес-конференції народний депутат Олесь Доній.
На якомусь етапі, за його словами, фестивальний рух в Україні почав жити за трафаретами. Одні ті ж самі гурти, музична програма тощо. Тому, вважає парламентарій, має бути спеціалізація — напрямок, за яким має розвиватися фестивальний рух. Джазові, етнічні фестивалі, навіть окремі не лише жанри, а і вимоги до учасників. Приміром, обов’язкова відмова від алкоголю і нікотину. Приємно, що «Бандерштат» став діючим фестивалем патріотично-повстанської пісні.
Народний обранець сподівається, що під час фестивалю відбуватимуться плідні дискусії про межі культури і політики, про те, як мистецтво може вплинути на політику, сприяти опору і як опір може допомагати розуміти мистецтво.
Як розповів виконавчий директор фестивалю «Бандерштат-2013» Павло Данильчук, для відвідувачів дві ночі поспіль працюватиме акустична сцена, де близько десяти виконавців гратимуть повстанські та ліричні пісні. А репертуар кінотеатру просто неба включатиме низку нових українських стрічок. В рамках дійства заплановано зустрічі з ветеранами УПА, представлення різних тематичних виставок, лекції про історію УПА та національних героїв країни тощо. Також відбудуться зустрічі з народним депутатом Миколою Княжицьким, політичним діячем Юрієм Луценком, представниками націоналістичних організацій та іншими.
 
На знімку: Олесь Доній, народний депутат України, голова МО «Остання Барикада» (ліворуч); Павло Данильчук, виконавчий директор фестивалю, депутат Луцькради.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.