Народні депутати від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Ігор Сабій, Анатолій Вітів та Юрій Михальчишин зареєстрували законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки фізичних осіб — сільськогосподарських товаровиробників)», який спрямований на захист інтересів селян — виробників молока та удосконалення системи виплати державної дотації промисловим виробникам молока.

«Під час зустрічей із громадою перед виборами питання низьких закупівельних цін на молоко було одним із найактуальніших. Фактично в кожному селі люди нарікали на несправедливі ціни та порушення своїх прав як виробників молока. Це питання потребує нагального вирішення на законодавчому рівні, і ми брали на себе зобов’язання підготувати відповідний законопроект. Задля його підготовки було проведено наради та зустрічі з фермерами, представниками Асоціації виробників молока, експертами ринку. Тепер слово за депутатами, які, сподіваюся, підтримають нашу ініціативу, а ухвалений закон покращить ситуацію на ринку молока та захистить, передусім, інтереси його виробників», — цитує народного депутата Ігоря Сабія прес-служба Хмельницької облорганізації ВО «Свобода».

Відтак народні депутати пропонують зобов’язати переробні підприємства виплачувати спеціальну компенсацію фізичним особам, які не є платниками ПДВ, за постачене ними молоко. Ця компенсація має дорівнювати ставці ПДВ, встановленій Податковим кодексом від суми, сплаченої переробним підприємством за поставлене цією фізособою молоко. До того ж суму виплаченої компенсації буде додано до податкового кредиту з ПДВ переробного підприємства.

Парламентарії звертають увагу на те, що нині діюча система державної підтримки дискримінує домогосподарства — виробники молока порівняно з юридичними особами. Джерелом коштів, що спрямовуються на підтримку виробників молока, є акумульований переробними підприємствами ПДВ. Відповідно до положень Податкового кодексу, в 2013 році його розподіляють у співвідношенні 60% на 40%, при цьому 60% спрямовується на виплату сільгосптоваровиробникам компенсації за продане ними молоко, а 40% через спецфонд держбюджету — на фінансування програм із будівництва крупнотоварних тваринницьких комплексів, тобто фактично на підтримку юридичних осіб — виробників молока. Наступного року відповідне співвідношення має становити 50% на 50%.

Проект закону передбачає, що переробне підприємство позитивну різницю між сумою податкових зобов’язань звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту звітного (податкового) періоду, визначену в податковій декларації з податку на додану вартість щодо діяльності з постачання продукції, сплачуватиме виключно на спеціальний рахунок, відкритий ним в органі, який здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

ДОВІДКОВО

Актуальність цього законопроекту обумовлена вкрай незадовільною ситуацією в галузі виробництва молока та важким становищем фізичних осіб — виробників молока. Адже сьогодні його закупівельна вартість перебуває на рівні, що не може в повному обсязі забезпечити відшкодування витрат на виробництво.