Уряд готує чергові новації — у тому числі й у податковій сфері. Але обіцяє обговорювати всі ініціативи з бізнесом та підприємцями і прислухатися до пропозицій. Під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів пролунали оптимістичні сподівання на відновлення економічного зростання та отримання додаткових надходжень до державного кошторису.
Оптимізм урядовців заснований на таких фактах. По-перше, очікується певне поліпшення ситуації на зовнішніх ринках, що сприятиме розширенню експорту і формуванню позитивної динаміки більшості основних видів економічної діяльності: промисловості, транспорту, оптової торгівлі. По-друге, за всіма прогнозами, цьогоріч Україна отримає рекордний урожай. Урожайність зернових культур зросла на третину порівняно з минулим роком. А за кордон упродовж маркетингового року експортовано 23 мільйони тонн зернових. Усе це дозволить не підвищувати (принаймні до кінця року) ціни на найпопулярніші сорти хліба. Плани на майбутнє ще амбітніші — 60 мільйонів тонн зерна, половина з яких піде на експорт. Зростають також обсяги виробництва тваринництва, особливо яловичини та курятини. Україна має всі шанси увійти до десятки світових лідерів з експорту курятини.
«Уряд розуміє, що сьогодні потенціал зростання економіки України обмежений зовнішніми факторами, тому й надалі у своїй діяльності пріоритетом визначатиме розвиток внутрішнього виробництва», — сказав Перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов.
Під час засідання уряду він видав низку доручень міністерствам, відомствам та особисто міністрам. Зокрема, у зв’язку з напругою, що виникла з видачею закордонних паспортів, С. Арбузов доручив Міністерству фінансів створити запас бланків закордонних паспортів у кількості 50 тисяч штук, назвавши проблему з паспортами «штучно створеною». Упродовж минулого тижня Поліграфкомбінат «Україна», на якому друкуються бланки паспортів, уже передав Державній міграційній службі близько 40 тисяч бланків. За потреби підприємство здатне оперативно збільшити їх виготовлення до 4—5 тисяч, а то й 20 тисяч бланків на добу. В цьому урядовець днями переконався на власні очі. С. Арбузов також доручив Міграційній службі першочергово видавати закордонні паспорти громадянам, які потребують негайного лікування за кордоном. Адже у певних випадках лік може йти на години. А також опрацювати можливість здешевлення вартості паспортів для громадян.
Міністерство доходів і зборів України з осені планує запровадити низку новацій, у тому числі й нових податків і зборів. Однак усі новації буде винесено на широке громадське обговорення, — запевнив міністр доходів і зборів Олександр Клименко. Зокрема, з 1 вересня згідно з рішенням Кабінету Міністрів буде запроваджено акцизні марки нового зразка, які матимуть посилену систему захисту від підробок. Буде змінено графічний дизайн акцизних марок, їхній колір, застосовано нові захисні матеріали.
В уряді сподіваються, що нові акцизні марки зменшать тіньовий алкогольно-тютюновий сектор на 7—10 відсотків. «А це — додаткові гроші для державного бюджету», — сказав Олександр Клименко. Адже зараз багато алкогольних та тютюнових виробів продаються не те що з підробленими акцизними марками, а не належними. Скажімо, на цигарки з фільтром ліплять акциз на значно дешевші цигарки без фільтру.
Не відмовляються в уряді й від ідеї прийняття законопроекту про зниження ставки ПДВ до 9% і введення 1—2% податку з обороту. Однак, як запевнив О. Клименко, якщо ініціатива не буде підтримана платниками податків, бізнесом і підприємцями, ця ідея може і не реалізуватися.
У Міндоходів готують і законопроект, щоб диференціювати податки залежно від розмірів заробітків. Утім, від деяких податкових ініціатив, що набрали розголосу, зокрема, про податок на всі пристрої з бездротовим інтернетом Wі Fі, у міністерстві відхрещуються.
З огляду на розпал сезону відпусток та повідомлення про численні отруєння недоброякісними продуктами, Сергій Арбузов доручив Міністерству охорони здоров’я та Державній інспекції з питань захисту прав споживачів провести перевірки мереж громадського харчування. До недобросовісних виробників застосовуватимуться жорсткі санкції — аж до позбавлення відповідних ліцензій. А щоб уникнути ажіотажного попиту на залізничні квитки та черг біля кас, найближчим часом на всі потяги можна буде придбати білети через Інтернет.
 
Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк, міністр соціальної політики України Наталія Королевська.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
ДОСЛІВНО
Сергій АРБУЗОВ, Перший віце-прем’єр-міністр
— АПК спроможний не лише забезпечити продовольчу безпеку держави, а й активізувати зовнішню торгівлю. Для пересічного українця — це сільськогосподарські товари за доступними цінами. До кінця поточного року не очікується зростання цін на сорти хліба, що мають найбільший попит.