Альтернативний проект закону «Про свободу мирних зібрань» (№2508а-1) нещодавно зареєстрували у Верховній Раді народні депутати від фракції «УДАР» Ростислав Павленко, Марія Іонова, Роман Чернега, Володимир Куренной.
Законопроект передбачає істотно збільшити свободу мирних зібрань порівняно з усіма раніше розробленими проектами. Зокрема, у документі передбачено, що повідомлення про проведення мирного зібрання на території одного населеного пункту або одного району можна подати за шість годин до його початку. А у разі, коли орієнтовна кількість учасників становитиме понад тисячу осіб, або мирне зібрання проводиться на території більш як одного району чи області, — за добу.
Крім того, проект звужує можливості для судових заборон мирних зібрань. Зокрема, суддя не зможе заборонити мітинг на основі своїх припущень, що мирне зібрання може бути використано нібито для пропаганди війни, насильства, порушення основоположних прав і свобод людини, якщо така мета не вказана у поданому до органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування повідомленні. Не можна також буде забороняти мирні зібрання через епідемії грипу та гострі респіраторні захворювання.
Законопроект встановлює обмеження на використання зброї під час зібрань, як це визначено Конституцією, та встановлює суворішу відповідальність міліції за бездіяльність чи протиправні дії під час мирних акцій.
Також документом передбачено, що працівники правоохоронних органів зобов’язані представлятися і пред’являти службове посвідчення на вимогу громадянина та видаляти провокаторів з мітингу в разі, якщо з таким проханням до них звернулися організатори заходу.
«Необхідно повернути референдуму його єдину правильну роль — визначення думки людей. Ми маємо виправити ті порушення Конституції, які були допущені при прийнятті того, що влада називає чинним законом про референдум», — наголосив Р. Павленко. Парламентарій запевнив, що цей законопроект не дозволить змінити конституційний лад в країні та має на меті повернути ситуацію з референдумом у конституційне поле. «Відомі приклади, коли референдум використовується штучно для того, щоб підмінити думку людей думкою влади. В Україні не можна допустити повторення досвіду африканських та латиноамериканських країн, де проводиться інформаційна робота в одні ворота і влада отримує потрібний їй результат», — наголосив народний обранець.