За повідомленнями Мінагропроду, в Україні зібрано 24,2 мільйона тонн зернових з 8,4 млн. га. Найбільше намолочено пшениці — 17,2 мільйона тонн. Також зібрано 5,6 мільйона тонн ячменю та 341 тисячу тонн жита. Очікується й великий врожай кукурудзи — на рівні понад 25 мільйонів тонн. Тим часом значна кількість збіжжя нового врожаю, яка з’явилася на внутрішньому ринку, і позитивні прогнози привели до обвалу закупівельних цін на хлібні культури.
Так, за останній місяць на Полтавщині, повідомляє наш власкор Василь НЕЇЖМАК, значно подешевшала пшениця. За тонну продовольчого зерна третього класу сільгоспвиробникам пропонують 1470 гривень — на 165 гривень менше, ніж у червні, тобто порівняно з минулим роком ціна впала на 19 відсотків.
 Причому тенденція до зниження зберігається. Адже збір ранніх зернових на Полтавщині майже завершується. А отже, з кожним днем зростає вал збіжжя. Нині він сягає майже півтора мільйона тонн за рекордної за роки незалежності середньої врожайності озимої пшениці — 44,6 центнера з гектара. Та саме високий урожай і значні обсяги зерна можуть стати для хліборобів черговим «стихійним лихом», яке змушуватиме їх віддавати зібране за безцінь. Щоб цього не сталося, в облдержадміністрації рекомендують агровиробникам «за можливості не реалізовувати зерно до стабілізації цінової ситуації, а також активно співпрацювати з Аграрним фондом і Державною продовольчо-зерновою компанією».
Хоча не всі хлібороби мають реальну можливість притримати збіжжя в коморах і на елеваторах, чекаючи позитивної для себе кон’юнктури ринку. Адже за умов, коли протягом року затрати на виробництво зерна лише зростали, повертати недешеві кредити їм доведеться найближчим часом. Та й обігові кошти на підготовку до сівби озимих культур потрібні вже зараз. Такі обставини сприятливі для «найспритніших» зернотрейдерів, які традиційно пропонують забрати зерно мало не з бункерів комбайнів за «живі» гроші, але за значно нижчими, фактично демпінговими цінами.
 
На знімках: вагомий колос не завжди тішить полтавських хліборобів.
Фото Олега ЖУРАВЛЬОВА та Світлани ГОРОБЕЦЬ.
ТИМ ЧАСОМ
    Пшениця пливе за кордон
Спекотні дні настали для Одеського морського торговельного порту. Теплоходи активно завантажують урожаєм 2013 року для відправлення за кордон.
Так, повідомив начальник ВПК ТОВ «Бруклін-Київ» Олександр Пільов, докери виробничо-перевалочного комплексу ще 18 липня розпочали навантаження з Одеського зернового термінала пшениці на теплохід AT-30 призначенням на Близький Схід. 26,5 тисячі тонн зерна засипали в трюми протягом трьох діб.
За словами О. Пільова, до кінця місяця, зокрема, очікується підхід ще двох зерновиків. На обидва судна заплановано відвантажити пшеницю з елеваторів «Укрелеваторпром» та «Інзерноекспорт». Якщо не підведе погода й підійдуть заплановані судна, то в результаті у липні з «хлібної гавані» буде відправлено на експорт близько 135 тисяч тонн зерна, зазначив начальник ВПК.
В’ячеслав ВОРОНКОВ.
Одеса.
 А це зерно піде поки що на тік...
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.