25-річний аспірант із Дніпропетровська Павло Лапшин, якого у Великій Британії звинувачують в організації вибухів біля трьох мечетей, а також у вбивстві пенсіонера-мусульманина, на батьківщині притягався до адміністративної відповідальності через інцидент, що стався під час дослідів з хімічними речовинами.
Як повідомив начальник відділу зв’язків з громадськістю ГУ МВС України в Дніпропетровській області Олексій Щербатов, сталося це три роки тому, коли 22-річний випускник Дніпропетровської національної металургійної академії України проводив, за його ж поясненнями, з науковою метою хімічні досліди у своєму помешканні на 9-му поверсі житлового будинку. Внаслідок цього стався вибух без подальшого загорання. Як результат — пошкоджені балконні вікна і тріщина міжкімнатної перегородки. А оскільки ніхто не постраждав, кримінальної справи тоді не порушували. «Дослідника» притягнули до адміністративної відповідальності за двома статтями Адміністративного кодексу України та покарали штрафом.
Та цього тижня, у вівторок, як уже повідомляв «Голос України», аспірантові Дніпропетровської металургійної академії Павлові Лапшину, який приїхав до Бірмінгема на стажування в компанії «Delcam», Вестмінстерський кримінальний суд першої інстанції у Лондоні пред’явив звинувачення за чотирма пунктами: скоєння вибухів у місцевості Блек-Кантрі на околицях міста Бірмінгема, а також вбивство пенсіонера-мусульманина. Як відомо, 82-річний Мохаммед Салем помер від ножових поранень, які отримав 29 квітня, коли повертався додому після молитви в мечеті. На той час дніпропетровець перебував у країні лише п’ять днів. Та як повідомила британська поліція, під час обшуку в його помешканні знайшли ймовірні складники вибухових пристроїв.
Близькі й колеги Лапшина шоковані тим, що сталося. Батько заарештованого, викладач тієї ж металургійної академії, не вірить, що його син пов’язаний з вибухами біля мечетей. Мати ще не одужала після тяжких ушкоджень, отриманих у березні цього року в аварії. Досі не може стати на ноги, а тут — така страшна звістка.
Тільки схвальні характеристики на адресу Павла Лапшина прозвучали з уст його наукового куратора, старшого викладача кафедри технології машинобудування академії Віктора Ласкіна в інтерв’ю «ВВС Україна»: тихий, скромний, сором’язливий; має червоний диплом магістра зі спеціальності «Технології машинобудування», а також додатковий диплом з відзнакою з інформаційних технологій; весь заглиблений у науку; жодних схильностей до радикальних чи екстремістських ідей; у спілкуванні жодним чином не проявляв зацікавленості до релігійних, політичних чи національних питань.
Водночас Віктор Ласкін зауважив, що хлопець не дуже радів з того, що його відправляють до Великої Британії на тривалий термін — програма стажування мала тривати як мінімум півроку. А тут ще й біда з мамою. Тому всі взялися його вмовляти: адже це прекрасний шанс провести дослідницькі роботи, отримати безцінний досвід, а потім захистити дисертацію. Перед Павлом відкривалися прекрасні перспективи для кар’єри...
Відомо, що від правової допомоги українського консульства Лапшин відмовився. В Україну вирушила британська слідча група, щоб зібрати додаткову інформацію про минуле підсудного.