Наш кореспондент побував на перших в Україні цьогорічних обжинках 
Національні прапори на комбайнах як символ успішного завершення жнив та святкування обжинків встановили працівники державного підприємства «Дослідне господарство «Асканійське» у Каховському районі Херсонщини. Обжинки вони відзначили першими в Україні, і хліборобам справді є чим пишатися. Загалом, врожай по всій Таврії через тривалу посуху видався поганенький — у середньому заледве по 15,4 центнера озимої пшениці та ячменю з гектара зібрали. А от в «Асканійському» поле вродило на диво щедро — по 57,3 центнера з гектара. Тік господарства заповнений вщерть: вісім тисяч тонн ранніх зернових відвантажили!
— Урожай справді маємо рекордний за останні п’ять років. Але він не впав нам з неба — до сьомого поту довелося попрацювати. На трьох сотнях гектарів пшениця також через посуху загинула, але на всіх інших угіддях посіви врятували, і за рахунок краплинного зрошення, і завдяки впровадженню сучасних технологій внесення мікродобрив, — задоволено розповідає директор ДПДГ «Асканійське», Герой України Віра Найдьонова.
— Але головний наш скарб — не імпортна техніка чи елітне насіння, а люди. У нас по господарству середня зарплата — 3,3 тисячі гривень, та для тих, хто косить, веде на поля дорогоцінну воду, підживлює посіви, вона становить від шести до дев’ятнадцяти тисяч гривень на місяць. Для трударів, котрі по десять годин проводять у полі, підприємство не шкодує нічого: відпочинок на власній базі на узбережжі Азовського моря для них безплатний, малеча прилаштована у дитсадку на 140 місць. Збудували для них стадіон і реабілітаційний центр з тренажерами для лікувальної фізкультури та відновлювальними масажами. Навіть корів з приватних обійсть взяли на утримання, аби господарі в жнива не мали клопоту з годуванням та доїнням! До державної скарбнички та Пенсійного фонду «Асканійське» нинішнього року вже внесло понад 5,8 мільйона різних податків і зборів, а його чистий прибуток становить мільйон гривень. Тож вистачило і на премії комбайнерам до обжинків, і на початок підготовки до осінньої посівної. А для кращого комбайнера Олександра Дудченка навіть спекли святковий коровай.
В «Асканійському» до любителів пиятики і бучних гулянок зазвичай ставляться жорстко: запізнився на роботу через нічні походеньки, підвів колег, не виконав виробничого завдання — з роботою одразу можеш розпрощатися. Та на обжинках випити чарку не гріх, тому комбайнерам, механізаторам, меліораторам керівники господарства накрили щедрий стіл у кафе села Тавричанки. І перший тост учасників свята був за українське село — працелюбне й звитяжне.
 
На знімку: кращий комбайнер підприємства Олександр Дудченко із святковим короваєм переможця.
Фото автора.