На базі Київської міської клінічної лікарні №5, що у Святошинському районі столиці, було відкрито новий сателітний центр діалізу.

В  Україні, за різними даними, налічується близько 3,5 тисячі пацієнтів з хронічною хворобою нирок, яких лікують методом гемодіалізу. А це лише 15—20 відсотків тих, хто такого лікування потребує. Решта — через різні обставини, зокрема і недостатньо розвинену мережу центрів гемодіалізу, вимушено перебувають у так званому списку очікування. Подібна «черга», хоч як прикро, існує по всій країні, і столиця — не виняток. Розуміючи, що для більшості хворих гемодіаліз — чи не останній шанс на порятунок, київська влада ще минулого року розробила концепцію вдосконалення надання допомоги таким пацієнтам. А вчора «гарні слова на папері» втілилися в життя.

Перерізаючи червону стрічку, заступник голови Київської міської державної адміністрації Віктор Корж зізнався: відкриття нового центру — подія довгоочікувана. І зробити це вдалося завдяки співпраці влади міста та приватних партнерів.
— Місто вклало гроші в реконструкцію відділення (близько мільйона гривень). Обладнанням забезпечили наші партнери, — пояснив директор департаменту охорони здоров’я Віталій Мохорєв.
Усього ж у столиці 350 пацієнтів отримують лікування методом гемодіалізу. При цьому ще близько двох сотень   перебувають у тому самому списку очікування. За словами Віталія Мохорєва, нове відділення цю чергу дещо скоротить. Тут — вісім ліжок, на яких можуть обслуговувати близько 70 осіб.
Для столиці нове відділення діалізу стане вже п’ятим. Та за якістю обслуговування та рівнем обладнання, переконує Віталій Мохорєв, воно є беззаперечним лідером. Адже обладнане найсучаснішими приладами, які забезпечуватимуть європейський рівень проведення процедур.
Ще одна його перевага — місце розташування. За статистикою, Святошинський район входить до трійки «лідерів» за кількістю зареєстрованих хворих із п’ятою стадією хронічної хвороби нирок. Попри це, раніше найближче відділення діалізу було в Олександрівській клінічній лікарні. І хворим щоразу доводилось з окраїни їхати до самого центру. З відкриттям нового пункту це питання вирішується.
Отримуватимуть лікування пацієнти у відділенні в рамках загальноміської програми «Здоров’я киян», а отже — безплатно.
Та, на жаль, відкриття одного центру проблеми киян із хронічною хворобою нирок не розв’яже. Розуміють це і чиновники. Тому обіцяють на цьому не зупинятися і уже наступного року встановити ще 15—20 апаратів на базі Олександрівської лікарні.
На знімку (зліва направо): завідувач центру Віктор Куліш, заступник голови КМДА Віктор Корж, головний лікар Олександр Юрченко, технік з обслуговування апаратури Сергій Гнатюк.