Понад тисячу працівників можуть скоротити на Побужському феронікелевому комбінаті, одному із провідних підприємств металургійної галузі Кіровоградщини. За інформацією начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області Людмили Поліщук, загалом збираються скоротити майже 1200 найманих працівників. 

Тобто більше половини від оптимальної кількості робітників. Плани на вересень щодо вивільнення працівників, заявлені підприємством до служби зайнятості, ще грандіозніші — 1595 осіб. Зрозуміло, що таке масове вивільнення негативно позначиться на ринку праці не лише Голованівського району, а й усієї області. А для району з населенням трохи більше тридцяти тисяч чоловік і загальною кількістю працюючих менше тринадцяти тисяч втратити такий трудовий ресурс більш ніж відчутно. Що вже й казати про селище Побузьке з населенням понад шість тисяч осіб.

Крім збільшення загальної кількості безробітних, таке масштабне скорочення також стане причиною зменшення грошових надходжень до відповідних фондів. Розмір лише єдиного соціального внеску, сплаченого за рік такою кількістю робітників, становить понад 2,2 мільйона гривень. Майже на шість з половиною мільйонів гривень може зменшитися й фонд оплати праці.

Інформацію озвучили на апаратній нараді в обласній державній адміністрації. Наразі голова ОДА відбув до Кабміну з низкою проблемних для області питань, серед яких — Побужський феронікелевий комбінат.

Тим часом, заступник голови Кіровоградської ОДА Олександр Чернявський запевнив, що розмови про скорочення — це лише наміри, тож ситуація ще може кардинально змінитися.

Нині місцева влада веде перемови з власниками підприємства. Ситуація потребує втручання вищих органів державної влади. Адже один з аргументів на користь збереження на підприємстві робочих місць — подача електроенергії за пільговими тарифами.

Кіровоградська область. 

ДОВІДКОВО

ТОВ «Побужський феронікелевий комбінат» — єдине підприємство в Україні, що спеціалізується на виробництві феронікелю з використанням окислених нікелевих руд. Підприємство розраховане на потужність прямої переробки майже 1,5 млн. тонн на рік сирої руди та одержання 100 тис. тонн на рік феронікелю різного складу. Потужність виробництва нікелю у феронікелі становить від 6 до 20 тис. тонн залежно від складу руди. Комбінат працює на давальницькій сировині.