Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 2-й тур.
19 липня. «Іллічівець» — «Дніпро». 0:2. 550 глядачів. Рефері — Труханов (Харків). Голи: Коноплянка, 39, Селезньов, 52.
20 липня. «Говерла» — «Динамо». 1:2. 10 200 глядачів. Рефері — Жабченко (Сімферополь). Голи: Балашов, 87 (п) — Мбокані, 39, 40.
«Арсенал» — «Металіст». 1:2. 3 726 глядачів. Рефері — Романов (Дніпропетровськ). Голи: Гоменюк, 41 — Соса, 53, Крістальдо, 55. Вилучено Герасимюка («Арсенал», 86, друге попередження).
«Металург» (Донецьк) — «Карпати». 1:1. 1 500 глядачів. Рефері — Бойко (Київська область). Голи: Дімітров, 74 — Гладкий, 66.
21 липня. «Севастополь» — «Шахтар». 1:3. 5 641 глядач. Рефері — Абдула (Харків). Голи: Кожанов, 60 — Фред, 24, Адріано, 78, Нем, 89.
«Волинь» — «Таврія». 1:0. 5 800 глядачів. Рефері — Білокур (Донецька область). Гол: Ерік, 43.
«Чорноморець» — «Ворскла». 1:1. 12 753 глядачі. Рефері — Козик (Мукачеве). Голи: Рієра, 13 — Сапай, 90+2.
Матч «Зоря» — «Металург» (Запоріжжя) відбувся вчора пізно ввечері. Його результат повідомимо в наступному числі нашої газети.
«Дніпро», «Шахтар», «Металіст» — по 6 очок, «Ворскла», «Динамо», «Волинь» — по 4, «Зоря», «Іллічівець» — по 3, «Чорноморець» — 2, «Металург» (Донецьк), «Севастополь», «Карпати» — по 1, «Металург» (Запоріжжя), «Говерла», «Таврія», «Арсенал» — по 0.
Усі в один голос відзначають успішний старт у чемпіонаті «Дніпра» й особливо — його привабливу гру порівняно з іншими фаворитами змагань. Однак варто зауважити, що склад дніпропетровців суттєво не змінюється вже декілька сезонів. А от «Шахтар» і «Динамо» створюють нові ансамблі. Тому їхня гра поки що, можливо, не така злагоджена, як хотілося б прихильникам цих команд.
Лідер бомбардирів «Дніпра» Євген Селезньов, звісно, задоволений таким початком турніру. Але він тверезо дивиться на ситуацію і каже, що зустрічі з основними конкурентами — «Динамо», «Шахтарем», «Металістом» — ще попереду. Лише тоді можна буде давати якісь серйозні оцінки.
Мірча Луческу зазначив, що в Севастополі його команда зустріла сильний супротив господарів:
— Як я і чекав, була дуже складна зустріч. Особливо агресивно діяли проти нас... наші гравці, котрі перебувають в оренді у «Севастополі». Крім того, на перебіг поєдинку вплинули і не дуже якісне поле, і сильний вітер. Хочу відзначити налаштованість моїх футболістів, які до кінця вірили, що можуть здобути перемогу. Ми виграли за рахунок характеру...
Першу перемогу в чемпіонаті здобуло київське «Динамо», перегравши ужгородців у непростому протистоянні завдяки влучним ударам Мбокані на останніх хвилинах першого тайму. Господарі мали також кілька нагод для взяття воріт, але одного разу м’яч влучив у стійку, а другого — в поперечину.
Хоча «Говерла» забила гол з пенальті, який, багатьом здалося, призначили безпідставно. М’яч «знайшов» руку Ленса. Втім, Олег Блохін відмовився коментувати суддівство і навіть став на захист арбітра:
— Рефері завжди правий і своє рішення не відмінить. А от Гармашу за удар по воротах після свистка треба було давати жовту картку. І тоді його попередження після перерви стало б другим, і ми залишилися б удесятьох. Він і Хачериді, який пішов розмовляти з суддею, будуть покарані.
Цікавою була думка про зустріч людини, котра понад півсторіччя тому перейшла до київського «Динамо» з ужгородського клубу, провела у складі киян блискучі роки кар’єри гравця, потім тривалий час була тренером динамівців. Мова про Йожефа Сабо.
— Я незадоволений грою, — сказав він. — Але добре розумію, що на такому поганому полі показати гарний футбол практично неможливо. Хоча весь матч ініціативою володіли кияни, через поганий газон вся гра відбувалася в постійній боротьбі. Можна сказати, що «Говерлі» трішки не поталанило, бо до перерви вона мала кілька моментів за рахунку 0:0. Обидва м’ячі ужгородці пропустили через грубі помилки центральних оборонців, а також воротаря, особливо у випадку з другим голом. Нащо треба було так необачно вискакувати з воріт?..
Заслуговує на увагу вдалий старт «Ворскли» і «Волині», котрі здобули по чотири очки. У полтавців новий наставник — 38-річний Василь Сачко, котрий ще торік виступав у нападі цієї команди. А кожне повернення до луцького клубу Віталія Кварцяного завжди приносить позитивний результат. До речі, нещодавно Віталій Володимирович, котрий у ці дні відзначив своє 60-річчя, став ще й президентом ФК «Волинь».
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА і з архіву «Голосу України».
У двох стартових матчах воротар «Дніпра» Денис Бойко не пропустив жодного м’яча.
«Металіст» у Києві підтримував великий десант уболівальників із Харкова.
У центрі події знаний бомбардир Марко Девич.