Запасатися дармовим паливом мешканці приміських сіл та селищ відтепер будуть не в лісі, а безпосередньо в Херсоні. Муніципальна влада дозволила всім бажаючим рубати тут сухі дерева на дрова.
Обмежень тільки два: по-перше, не можна одразу хапатися за сокиру чи бензопилку — спочатку треба подати заявку до міськвиконкому і тиждень почекати, доки приїде комісія, огляне клен, тополю чи акацію, підтвердить, що дерево необхідно прибрати, та видасть громадянину відповідний акт на право вирубки. По-друге, забороняється самотужки зносити насадження в охоронній зоні газопроводів та ліній електропередач, щоб випадково не пошкодити комунікації через необережність.
У відділі екології Херсонського міськвиконкому кажуть, що оголошення про дармові дрова справді зацікавило людей: на «гарячу» лінію дзвонять десятки охочих нарубати собі палива. Причому цікавляться не тільки власники приватних будинків із печами, а й господарі теплиць, котрі також потребують чимало деревини для підігріву взимку та на початку весни.
Проте й муніципальній владі така співпраця вигідна: у місті нині налічується понад шістсот аварійних дерев, які можуть упасти на машини чи пішоходів. Для їх спилювання та прибирання хмизу й гілок наймають вантажівки та автовишки, що кожного разу обходиться у 700—1000 гривень. Через брак коштів у міському бюджеті прибрати вдається лише по 5-6 старих дерев щотижня, а цього вочевидь недостатньо. Тому оплата дровами за послуги добровільних помічників допоможе швидше позбавити вулиці міста від насаджень, які вже віджили своє.
Херсонська область.