На фінішну пряму виходять приготування до святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі, апофеозом якого стануть богослужіння 27—28 липня. Так, днями у Києві відкрилася виставка квіткових композицій на Співочому полі Печерського ландшафтного парку (на знімку). На схилах Дніпра представлено вісім композицій. Фахівці «Київзеленбуду» використали майже 300 тисяч квітів, щоб створити образи Володимира Великого, Нестора-літописця, Андрія Первозванного, княгині Ольги, Оранти та обряду хрещення немовляти. Подивитися на це поєднання краси та духовності кияни та гості міста зможуть до 11 серпня. Водночас готується до свята Київ не лише квітковими та музейними виставками.
Нині завершуються ремонтні роботи на Володимирської гірці та реконструкція комплексу Колони Магдебурзького права. «Це важливо не лише в рамках святкування хрещення Київської Русі, а й з точки зору відновлення культурної спадщини міста. До 28 липня ми завершимо всі роботи. Для цього профільні служби — «Київзеленбуд», «Київавтодор», «Київміськсвітло» та інші — працюють, як одна команда», — зазначив перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Анатолій Голубченко. Після завершення всіх робіт, за його словами, ці об’єкти стануть частиною неповторного маршруту: від Хрещатика кияни та гості столиці зможуть потрапити в чудовий парк на Володимирській гірці, а звідти спуститися до Колони Магдебурзького права й вийти на набережну Дніпра. Далі можна прогулятися до Поштової площі, пройтися вулицею Сагайдачного і вийти на Андріївський узвіз.
Поки будівельники роблять останні штрихи, таємницями організації свята, яке відзначатимуть не лише у Києві, а й у Москві та Мінську, учора під час відеомосту між українською та російською столицями поділився керівник прес-служби Московського патріарха Олександр Волков. 
Настоятель храму преподобного Серафима Саровського, що у Москві, Максим Козлов вказав також на різницю між нинішнім святкуванням та відзначенням тисячоліття хрещення Київської Русі. За його словами, тисячоріччя було винятково церковним святом, в яке держава майже не втручалася. Цього ж разу бачимо, що до відзначення великої справи Володимира долучилися найвищі представники влади — президенти України, Росії та Білорусі. Духовенство вважає можливість такої спільної молитви унікальним шансом відчути єдність представників усіх трьох народів, яких пов’язує спільне віросповідання.
 
Квіткові композиції до 1025-річчя хрещення Русі на Співочому полі.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
ПРЯМА МОВА
Керівник прес-служби Московського патріарха Олександр ВОЛКОВ:
«Для врочистостей створено спеціальний, так званий літерний потяг, на якому з Москви до Києва, а потім до Мінська пересуватимуться предстоятелі православних церков, святійший патріарх Кирило та гості. У спеціальному храмі-вагоні перебуватиме хрест Андрія Первозванного. Під час руху там відправлятимуть богослужіння. У такий спосіб цей потяг поєднає три столиці, що стане, на мою думку, важливою і символічною деталлю».