Можна очікувати зростання цін на квитки в інших видах пасажирського транспорту
У Полтаві з 20 липня пасажири деяких автобусів найпопулярнішого «кільцевого» маршруту вимушені платити за проїзд на 50 копійок більше — 2 грн. 50 коп. І це при тому, що попереднє підвищення вартості квитка на 25 коп. відбулося наприкінці квітня. Останній же ціновий стрибок спричинений рішенням міськвиконкому від 5 липня. Щоправда, у ньому 50-копійковий «доважок» дозволено лише тим транспортним засобам, які працюють у режимі експресів і маршрутних таксі. Тобто мають обмежену кількість зупинок і пасажирів.
Необхідність такого подорожчання спочатку перевізники, а потім і міський голова Олександр Мамай пояснювали тим, що пасажирські перевезення у Полтаві стають збитковими, не забезпечують розвитку галузі. Профільні чиновники додавали, що тут ідеться передовсім про потребу «врятувати» нерентабельні маршрути до віддалених куточків обласного центру.
Однак полтавці звернули увагу на те, що останнє, найдошкульніше для їхніх гаманців збільшення вартості проїзду почалося з найприбутковішого маршруту. Пасажирів на ньому ніколи не бракувало. До того ж «дорожчі» автобуси мають найбільшу пасажировмісність та, як і раніше, зупиняються на кожній зупинці. Про їхню «експресність» нагадують лише виставлені за склом таблички.
Зрештою, в обласному центрі є безпомилкова народна прикмета: якщо сьогодні здорожчав проїзд у деяких автобусах чи маршрутках, то вже завтра, тобто найближчим часом, чекай такого подорожчання у всіх без винятку маршрутах і в інших видах пасажирського транспорту. Адже до подібних обхідних маневрів ціноутворення тут вдавалися неодноразово. Поки що своє обурення з цього приводу полтавці висловлюють лише в Інтернеті та в суперечках із кондукторами «дорогих» автобусів.
Полтава.