У неділю в Україні відзначали День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості, тож напередодні віце-прем’єр Олександр Вілкул (на знімку) взяв участь в урочистостях на криворізькому Центральному гірничо-збагачувальному комбінаті (ЦГЗК).

«Я пам’ятаю, як у 2004 році комбінат хотіли закрити. І ми разом з трудовим колективом змогли знайти сили і мужність вивести комбінат із боргової ями, збільшити виробництво і ввести в експлуатацію шахту імені Орджонікідзе, роботи на якій були зупинені раніше. Це був переломний момент у відновленні комбінату», — нагадав віце-прем’єр у своєму виступі перед працівниками Центрального гірничо-збагачувального комбінату.

А тепер, зазначив він, криворізький Центральний гірничо-збагачувальний комбінат є одним з найбільших гірничодобувних підприємств Європи із закінченим циклом підготовки сировини для металургії. До того ж упродовж першого півріччя 2013 року ЦГЗК на 7,2% збільшив обсяги виробництва залізорудного концентрату. Також у першому півріччі 2013 року на 15% зросли обсяги виробництва агломерату і становили понад 1,2 мільйона тонн.

«Від вашої ефективної роботи залежить індустріальна міць України та її економічне зростання. Я вдячний вам за ваш професіоналізм та наснагу. У мене особливі теплі почуття до Південного ГЗК, адже багато років тому саме тут я зробив свої перші трудові кроки, будучи помічником машиніста екскаватора. Для мене велика честь бути членом великої родини гірників та металургів», — сказав О. Вілкул, звертаючись до трудового колективу комбінату.

Оцінюючи перспективи розвитку ЦГЗК, віце-прем’єр зазначив, що в 2012 році загальні інвестиції в розвиток комбінату перевищили 1 мільярд гривень, і наголосив, що цього року сума інвестицій становитиме близько 1,4 мільярда гривень.

Зростання обсягів виробництва дозволяє забезпечити робітників однією з найвищих зарплат у галузі. «Середня зарплата у 5 тисяч 397 гривень — це приклад для багатьох підприємств», — зазначив віце-прем’єр.

На комбінаті значну увагу приділяють програмам соціального партнерства. «У 2012 році соціальний бюджет Південного ГЗК становив понад 126 мільйонів гривень», — повідомив віце-прем’єр. Зокрема ці кошти спрямовуються на реалізацію загальноміської програми «Кривий Ріг — місто без околиць», в рамках якої вже реалізовано два етапи реконструкції жилого масиву підприємства.

Те саме стосується й дуже важливої для криворіжців теми захисту довкілля. Лише за 5 місяців цього року в програму технічного переоснащення інвестовано 140 мільйонів гривень, а загалом у 2011—2015 роках на це буде спрямовано близько 3 мільярдів гривень. Модернізація виробництва, відповідно, дозволить на 40 тонн за півроку зменшити шкідливі викиди в атмосферу.

Віце-прем’єр також взяв участь у презентації книги «Трудові династії», присвяченої працівникам ПГЗК. «Я поважаю людей праці та пишаюсь героїчним трудом моїх земляків, які творили славу Кривбасу. Історію підприємства пише його колектив. Для збереження традицій ми видали книгу «Трудові династії» Північного гірничо-збагачувального комбінату. Кожна її сторінка створює приклади для молодого покоління», — сказав О. Вілкул. Він зазначив, що найбільша трудова сім’я за піввікову історію комбінату — це династія Глазунових, яка налічує 52 родини, котрі були і є працівниками Північного ГЗК. «Це родина мого товариша, народного депутата України Сергія Миколайовича Глазунова. Сумарний стаж усіх членів сім’ї Глазунових становить 904 роки», — сказав О. Вілкул.

Фото http://most-dnepr.info