Днями відбулося термінове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБНС) Івано-Франківської ОДА, представники якої класифікували ситуацію з витоками поблизу міста Калуша як надзвичайну та державного рівня.
Річ у тім, що в північному борті Домбровського кар’єру виявлено відкритий карстовий канал діаметром майже півметра, з якого «витікає скаламучений низькомінералізований потік ґрунтових вод, від 860 до 1300 куб. м за добу».
Оперативно відреагувавши на тривожні сигнали з Прикарпаття, 20 липня до області прибув заступник міністра екології та природних ресурсів України Олександр Сушко, який очолює комісію з вивчення ситуації, що склалася на північному борті Домбровського кар’єру Калуського промислового району.
Спочатку урядова делегація в супроводі заступника голови ОДА Василя Плавюка побувала в «місті хіміків», потім заступник міністра провів спільну нараду представників центральних, місцевих органів влади та членів обласної комісії ТЕБНС.
Перший заступник директора департаменту екології та природних ресурсів області Василь Головчак детально ознайомив присутніх із нинішньою загрозливою ситуацією в кар’єрі. Те, що це може перерости в катастрофу, підтвердили і заступник директора ДП «Науково-дослідний інститут галургії» Юрій Садовий, інші науковці та голова Калуської РДА Василь Петрів.
Як зазначив Василь Плавюк, така загрозлива ситуація склалася через недофінансування заходів з виконання Указу Президента України  №145 від 2010 року про оголошення Калуша і району зоною екологічного лиха.
Та, незважаючи на це, посадовець (очолює обласну комісію ТЕБНС) повідомив, що область готова «своїми силами, виділивши екологічні кошти з місцевого бюджету, приступити до першочергових робіт з локалізації території витоків». Зокрема буде виділено 100 тис. грн. для проведення ґрунтовного моніторингу шляхом буріння свердловин, щоб локалізувати прорив розсолів.
22 липня столична комісія доповіла віце-прем’єр-міністру Ю. Бойку про свої висновки та рішення щодо «домбровської ситуації».