Опозиція підготувала зміни до Конституції України 
Українці зможуть контролювати представників Феміди через імпічмент, в тому числі, шляхом місцевого референдуму. Відповідний законопроект «Про внесення змін і доповнень до Конституції України щодо формування незалежної судової влади» підготували народні депутати ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода». Ці зміни, запевняють депутати, зможуть реально забезпечити незалежність судової гілки влади та унеможливлять вплив на неї з боку виконавчої та законодавчої влади. А також — закріплюють безпосередню участь народу в здійсненні правосуддя через народних засідателів та присяжних.
Крім того, як повідомляють у прес-службі «Батьківщини», ці зміни необхідні в рамках виконання Україною вимог Європейського Союзу стосовно підписання Угоди про асоціацію на Вільнюському саміті.
Також передбачається ліквідація Конституційного Суду та поновлення функцій Верховного Суду України як найвищого судового органу в країні.
Опозиційний законопроект пропонує кардинально новий механізм обрання суддів на посади. Всі рішення щодо обрання, переведення та звільнення суддів має приймати Вища рада юстиції. Склад ВРЮ має бути скорочений до 15 членів, 10 із яких обиратимуться на з’їзді суддів, а 5 — Верховною Радою України. ВРЮ має формуватися винятково на професійній основі з суддів, а не політиків чи держслужбовців. Президент в процесі призначення суддів виконує винятково церемоніальні функції, чим усувається можливість тиснути на судову гілку влади.
Крім того, проект закону скасовує повноваження прокуратури щодо загального нагляду.
Фракції ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода» зібрали під цим законопроектом 127 підписів народних депутатів і очікують на підписи депутатів від фракції «УДАР» Віталія Кличка для внесення проекту до Верховної Ради України в найкоротші строки.