Відповідно до дослідження, проведеного Головним управлінням статистики у Тернопільській області, жодне домогосподарство не віднесло себе до заможних. Натомість бідними назвалися понад 60 відсотків, небідними, але які ще не доросли до середнього класу, — 38,8 відсотка, середнім класом визнали себе всього 0,3 відсотка опитаних.

Майже половину грошових доходів сім’ї витрачають на продукти, що свідчить про їхнє зубожіння. Значна частина йде на оплату комунальних послуг, транспорт, ліки. Практично не залишається коштів на придбання побутової техніки, оновлення гардеробу, відпочинок, розваги.

Бо лише в листопаді ціни на газ зросли на 53 відсотки, гарячу воду — на 34, тепло з початку опалювального сезону — на 28, водопостачання і водовідведення — на 21 і 33 відповідно. На 22 відсотки подорожчав хліб, на 38 — гречка, на 32 — борошно, на 30 — м’ясо і м’ясопродукти тощо. Найбільше піднялися ціни на фрукти — понад 40 відсотків.

Дещо знизився у ціні хіба що борщовий набір, якщо мати на увазі овочі. Бо коли борщ варити за усіма правилами: з м’ясом, сметаною, то він і не кожному по кишені. За темпами змін вартості продуктів і послуг Тернопільщина — на шістнадцятому місці у країні. При цьому треба мати на увазі найнижчу серед регіонів середньомісячну зарплату.

Тернопільська область.