Вищий господарський суд визнав законним скандальне будівництво висотки по вулиці Гончара, в буферній зоні національного заповідника «Софія Київська». Прокуратура, що представляла в суді інтереси столичної громади, програла компанії «Інвестиційно-будівельна група», що багато років веде сумнівне будівництво. В основу рішення лягло те, що землю, мовляв, виділено в результаті бюрократичної помилки, відтак будівництво велося абсолютно законно.
Газета «Голос України» не раз публікувала матеріали на цю тему. Особлива увага була викликана тим, що на карту поставлено не лише неповторне обличчя древнього Києва, а й належність «Софії» до переліку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.
Нині Вищий господарський суд легалізував будівництво, а останнє засідання Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО вирішило поки що не позбавляти особливого статусу київський заповідник. Та чи не зміниться їхня позиція пізніше, якщо експлуатація висотки призведе до руйнувань та загрози національній святині? Питання риторичне.
Більш нагальним є запитання до прокуратури. Чи буде дана юридична оцінка цій «бюрократичній помилці», що дала «зелене світло» будівництву всупереч національним інтересам та законодавству? Чи не була ця «помилка» умисною? Та чи перевірять «дозволи» й «погодження», якими представники київської влади так щедро розпорядилися заповідною землею?