Учора захисники Гостиного двору, що розташований у центрі Контрактової площі Києва та є пам’ятником містобудування, розповіли, що їм нарешті через суд вдалося отримати проект реконструкції будівлі. На думку відомого столичного архітектора Євгена Пимоновича, після запланованих документами змін Контрактова площа перетвориться на скляну домовину з великою парковкою. Активісти та архітектори переконані, що Гостиному двору слід повернути статус пам’ятки архітектури й розпочати реставрацію будівлі.
Проект реконструкції Гостиного двору виявився, по суті, проектом перепланування усієї Контрактової площі, розповів учора під час прес-конференції активіст Ігор Луценко. «По-перше, він передбачає встановлення 340 паркомісць на прилеглих територіях, чим тепер уже не фактично, а юридично перетворює Контрактову на одну з найбільших відкритих парковок у місті. Зрозуміло, що це повністю знищить площу, поставить хрест на планах перетворити її на пішохідну зону. По-друге, проект пропонує перенести на кілька метрів пам’ятник Сагайдачному з видової лінії вулиці його імені — для того, щоб пішоходи і автомобілісти бачили вхід у торговельний центр. По-третє, пам’ятник Петру Могилі за задумом проектувальників буде розміщено фактично на території автостоянки», — підсумував захисник Гостиного двору.
Вщент розкритикували плани забудовника й присутні на розмові з журналістами архітектори. «Навіть студент першого курсу знає, що при класицизмі не створюються величезні покрівлі», — обурювався один з найавторитетніших київських архітекторів Євген Пимонович пропозиції накрити Гостиний двір скляним дахом. А його колега архітектор Валерій Сопілка додав, що такі покрівельні конструкції не лише неестетичні, а й небезпечні, особливо узимку. «У Росії вже були випадки, коли вони не витримували ваги снігу й падали», — нагадав він.
Крім того, не подобається спеціалістам й ідея «обшити» Гостиний двір склом. «Луїджі Руско спеціально створював цю будівлю відкритою, так би мовити гостинною. Для цього він передбачив наскрізні входи у внутрішній двір, які ніби запрошують людину ввійти в середину. З цією ж метою галереї другого поверху відкриті й освітлюються сонячним світлом», — пояснює Валерій Сопілка. Тоді ж як після «реконструкції» усю будівлю планують заховати під скло.
Непокоїть захисників Гостиного двору й те, що у проекті ані словом не згадано про охорону археологічної спадщини. Гостиний двір знаходиться на території заповідника «Стародавній Київ», нагадав Ігор Луценко. Фактично будь-які земляні роботи тут заборонено без нагляду археологів. «При цьому в проекті передбачено вирити котлован у середині двору, а також буріння численних свердловин. Інформації про жодні археологічні дослідження на місці майбутніх земляних робіт у проекті немає», — заявив активіст.
На жаль, вкотре немає можливості отримати коментар забудовника — Публічного акціонерного товариства «Укрреставрація». Його представники у цьому конфлікті якщо і спілкуються з пресою, то лише під час силових зіткнень на Гостиному. Компанія, яка проводить таку масштабну й важливу для міста роботу, не має навіть регулярно оновлюваного сайту. Тож поки що активістам та журналістам залишається лише обурюватися та стежити за продовженням ремонтних робіт на Подолі.
Фото Олександра КЛИМЕНКА з архіву «Голосу України».