Учора в столиці активісти громадських організацій із лозунгом «Парк Шевченка — не генделик» принесли до входу Шевченківської райдержадміністрації купи сміття, зібрані на території цього, одного з найулюбленіших киянами, місця відпочинку. Організатори акції переконують: якщо кіоски із продажу пива, слабоалкогольних напоїв та сигарет не буде демонтовано найближчим часом, зелений куточок навпроти головного корпусу Київського національного університету (парк — пам’ятка садово-паркового мистецтва) разом із бронзовим Кобзарем просто потоне у смітті.

— Нещодавно ми провели там рейд. Результат — на кілька годин, коли там були наші активісти, торговці з тамтешніх тимчасових споруд призупинили свій бізнес. Ще через деякий час активність проявила районна держадміністрація: розвісила на МАФах попередження. Мовляв, якщо власники споруд не принесуть документи — їх буде демонтовано, — розповідає представник організації «Київське Віче» Вадим Торопов.

Учасники акції припускають, що власники торговельних точок у парку працюють під «покровительством» чиновників. Щоправда, у самій Шевченківський РДА такі звинувачення відкидають. Керівник апарату районної адміністрації Віталій Царан запевнив: підприємці мають довідки про функціональне призначення своїх споруд, уклали з містом договір на сплату пайової участі, а отже — працюють законно. Та пояснити, чому окрім заявленого в документах морозива та безалкогольних напоїв там відкрито продають пиво, слабоградусні напої та цигарки, — не зміг. За принципом «сам не бачив, і взагалі я тут ні до чого» перевів усі стрілки на Київську міську державну адміністрацію і профільний департамент, який і видає усі дозволи. Тим самим ніби натякнувши громадським активістам, де наступного разу організовувати акцію протесту.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.