Учора вісім народних депутатів від фракцій ВО «Свобода» і ВО «Батьківщина», яких обрано за мажоритарними округами в Києві, зустрілися з головою Київської міської державної адміністрації Олександром Поповим. Але сторони ні про що не домовилися.

Олександр Попов заявив, що, блокуючи засідання Київради, народні депутати тим самим не дають можливості внести зміни до бюджету Києва, зокрема для того, щоб перерозподілити на соціальні потреби близько ста мільйонів гривень.
Він також спростував заяви парламентаріїв від опозиції — нібито для освоєння цих коштів не потрібно рішення Київради. «Питання бюджету та земельних відносин — це виняткова компетенція місцевих рад, тому будь-які зміни до міського бюджету мають бути проголосовані», — заявив він.
Якщо Київрада не запрацює, то, за його словами, на початку опалювального сезону столицю очікує колапс. «Нині ще дуже багато аспектів потребують саме тих рішень, які є компетенцією міської ради», — підкреслив голова КМДА.
Він також не виключає, що вартість проїзду в комунальному транспорті можуть підвищити. «Така  потреба давно є, поки що ми стримуємо цей процес. Якщо ситуація буде заходити в глухий кут, міська рада не працюватиме, то таке питання може постати в будь-який момент», — сказав він.
О. Попов підтримує опозицію в тому, що вибори в Києві повинні бути призначені, але, зауважив, — це компетенція Верховної Ради. «Я ніколи не приховував свого ставлення до цього питання. Ще торік я заявляв: має бути чітка дата проведення виборів міського голови та міської ради. Я більше за всіх зацікавлений, щоб влада в Києві була легітимна й була політична стабільність», — підкреслив голова КМДА.
О. Попов повідомив, що хоче обговорити з лідерами опозиційних фракцій — Арсенієм Яценюком, Віталієм Кличком і Олегом Тягнибоком питання блокування Київради.
Разом з тим під час брифінгу парламентарії висловили своє бачення ситуації. Народний депутат Володимир Бондаренко (фракція «Батьківщина») заявив, що обранці висунули низку вимог голові КМДА. А саме: щоб 
О. Попов, як вища посадова особа від влади Києва, звернувся до Президента і парламенту з вимогою призначити позачергові вибори Київської міської ради і столичного міського голови, а також відродити районні ради.
Голова КМДА, за словами народного обранця, просив не блокувати хоча б одне засідання Київради для внесення змін до бюджету. Зокрема, для того щоб перерозподілити на соціальні потреби близько ста мільйонів гривень. Однак 
В. Бондаренко вважає: для цього в Київради було достатньо часу. «У мене склалося враження, що ми розійшлися, залишившись кожен при своїй думці», — зазначив він.
Парламентарій також висловив незадоволення тим, що зустріч, яка була завчасно проанонсована, відбулася без участі преси, незважаючи на прохання опозиції зробити її відкритою.
Крім того, народні депутати дозволять проводити засідання Київради тільки після того, як Верховна Рада призначить позачергові вибори міського голови та Київради. «Парламентська опозиція готова проводити позачергову сесію Верховної Ради через тиждень, щоб прийняти рішення стосовно позачергових виборів у столиці», — сказав народний депутат Андрій Іллєнко (фракція «Свобода») та додав, що після призначення дати перегонів опозиція не перешкоджатиме проведенню засідань Київради, хоча і вважатиме їх нелегітимними.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Народні депутати Ігор Мірошниченко, Андрій Іллєнко, Леонід Ємець, Володимир Бондаренко, Віталій Ярема, Сергій Терьохін (зліва направо).
Голова КМДА Олександр Попов.