Таке завдання під час учорашньої Всеукраїнської селекторної наради з питань підготовки до нового опалювального сезону поставив віце-прем’єр Олександр Вілкул.

«Тарифи на комунальні послуги мають бути стабільними, а місцеві ради, які допустили підвищення тарифів, повинні ще раз перевірити їхню обґрунтованість та привести у відповідність до економічно доцільних», — сказав віце-прем’єр та додав, що це питання перебуває на особливому контролі Кабміну. За його словами, саме завдяки втручанню уряду Запорізький міськвиконком нещодавно скасував своє рішення про підвищення тарифів майже на 10 відсотків на водопостачання та водовідведення.

«Цього року були спроби підвищення тарифів ЖКГ в усіх регіонах України, окрім Дніпропетровської області, міста Києва та Севастополя. Уряд відстежуватиме кожний такий випадок і відповідно реагуватиме», — зауважив віце-прем’єр і доручив Мінрегіону та облдержадміністраціям активніше перевіряти та аналізувати економічну обґрунтованість тарифів у регіонах.

О. Вілкул також повідомив, що зараз готується розпорядження уряду «Про затвердження плану заходів щодо реалізації регіональних та місцевих програм підвищення енергоефективності», за яким упродовж трьох років планується удвічі — на 4,2 мільярда кубометрів — скоротити споживання природного газу. Зауважимо, що в 2010—2013 роках споживання природного газу підприємствами ЖКГ уже вдалося скоротити на 10 відсотків (з 11,1 до 10 мільярдів кубометрів), а наступного опалювального сезону його плановано зменшити ще на 5 відсотків.

«Для цього в регіонах триває ремонт та реконструкція котелень, у тому числі й заміна застарілих котлів на сучасні, які мають більший коефіцієнт корисної дії та використовують менше природного газу», —сказав О. Вілкул. Крім того, для зменшення втрат під час передачі тепла, які становлять до 45 відсотків, до наступного опалювального сезону збираються модернізувати 471 кілометр тепломереж.

Під час селекторної наради йшлося також про реалізацію проекту зі створення умов для надання громадянам спрощеного доступу до адміністративних послуг.

За словами віце-прем’єра, якщо станом на 1 січня 2013 року такі адмінпослуги надавали тільки 11 відділень зв’язку, то сьогодні їх уже 4 600 в усіх 27 регіонах, а до кінця 2013 року адмінпослуги вже надаватимуть понад 13 тисяч відділень «Укрпошти».

Завдяки цьому проекту люди отримали можливість прямо у відділеннях поштового зв’язку отримати допомогу в оформленні запитів та звернень для одержання субсидії, оформлення пенсії, реєстрації фізичної особи-підприємця чи встановлення пільгового статусу учасника або інваліда війни.

А в четвер віце-прем’єр Олександр Вілкул разом з головою Київської облдержадміністрації Анатолієм Присяжнюком (на знімку) взяли участь у відкритті нового TІR-паркінгу для великовантажного транспорту на під’їздах до Києва.

«Уряд здійснює заходи з розв’язання системної проблеми недостатньої кількості стоянок для великовантажного автотранспорту навколо Києва та обласних центрів. Зокрема, в Києві та Київській області вже визначено 15 ділянок для створення таких паркінгів. Наявність спеціально обладнаних місць для паркування великовантажного транспорту дуже важливо як для літнього, так і зимового періоду. Це сприяє збереженню покриття автодоріг, підвищує безпеку дорожнього руху», — сказав віце-прем’єр під час відкриття нового TІR-паркінгу.

 

Фото Володимира ТАРАСОВА (Укрінформ).