Ухвалення законів про утилізаційний збір спричинить подорожчання іномарок на 1,5—5 тисяч доларів. Якісний автомобіль стане недоступним пересічним громадянам. Запровадження законів призведе до погіршення відносин з ЄС напередодні підписання договору про асоціацію. Завдання захисту вітчизняного автопрому не буде виконано тому, що в майбутньому норми законів, швидше за все, поширять і на українські автомобілі. Про це заявив народний депутат України, член Комітету з питань податкової і митної політики Ігор Рибаков, коментуючи прийняття парламентом законопроектів №0975 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів» і №0936 «Про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів».

За словами політика, ухвалені парламентом закони про утилізаційний збір матимуть негативні далекосяжні наслідки. «Відбудеться значне подорожчання іномарок. У найліпшому разі ціни підстрибнуть на 1,5 тисячі доларів, у найгіршому — на 5 тисяч умовних одиниць. Із засобу пересування якісний автомобіль знову перейде в категорію розкоші», — упевнений Ігор Рибаков.

Він прогнозує, що нові закони створять додаткові проблеми у відносинах із країнами Євросоюзу.

Народний депутат упевнений, що закони про утилізаційний збір не відіграють позитивної ролі в розвитку вітчизняного автопрому. «В Росії, наприклад, уже зараз збираються розширити дію утилізаційного збору й на вітчизняні автомобілі. Думаю, щось подібне відбудеться і в нас. У результаті оголиться справжня суть цього збору — вилучити якнайбільше грошей у власних громадян. Це ще один інструмент податкового пресингу й нічого більше», — переконаний Ігор Рибаков.

Він наголосив, що голосував проти цих законопроектів і закликав до цього своїх колег. «На жаль, мене не почули. Тепер остання надія — це позиція Президента. Упевнений, що він зацікавлений у збереженні гідного рівня добробуту громадян і тому повинен ветувати ці закони», — заявив, член парламентського Комітету з питань податкової і митної політики Ігор Рибаков.

дослІвно

«У нас перед очима показовий досвід Росії. Нагадаю, там з вересня минулого року також набрав чинності закон про утилізаційний збір. Це спричинило різкий протест країн ЄС. За найгіршого сценарію на Росію чекає розгляд у суді СОТ. Напередодні підписання договору про асоціацію з ЄС нашій країні необхідно уникати додаткових взаємних подразників. Водночас певні політичні сили, просуваючи такі провокаційні законопроекти, провокують погіршення відносин з європейськими партнерами», — заявив Ігор Рибаков.