Навіть усім відома дешевина сільських курортів на Чорноморському й Азовському узбережжях Херсонщини віднедавна приваблює дедалі менше відпочивальників. І цьому є логічне пояснення: побувавши в Єгипті чи Туреччині, люди вже не готові платити за брудні пляжі, відсутність сервісу й небезпечне море, де з дна не прибрано уламки бетону й металоконструкцій. Втратою відпочивальників, а разом з ними бюджетних доходів, занепокоїлися й у чорноморському селищі Лазурне на Херсонщині. Комунальний пляж тут відверто недоглянутий, дороги до нього розбиті, а грошей на приведення інфраструктури в порядок в органу місцевого самоврядування не було. Вихід залишався один — підшукати інвесторів, але не за рахунок примітивного продажу всього і вся.

Обговоривши проблему, депутати селищної ради вирішили залучити до благоустрою прибережної зони місцевих підприємців і власників оздоровниць, причому на взаємовигідних основах. Ще у травні нинішнього року на сесії Лазурненської селищної ради за прикладом Одеси, Броварів і низки міст Криму вони ухвалили рішення №420: здати об’єкти благоустрою в оренду для того, щоб орендарі підтримували в порядку грибки, роздягальні, біотуалети, забезпечували прибирання сміття і роботу фонтанчиків з питною водою за рахунок доходів від здачі у найм шезлонгів, відкриття виносних торгових точок з продажу прохолоджувальних напоїв і морозива, але з обов’язковим вільним доступом відпочивальників на пляж. Причому з самого початку не планувалася співпраця з якоюсь однією «підкришною» фірмою-монополістом. Селищна рада розділила комунальний пляж на 45 невеликих ділянок благоустрою й уклала договір на проведення аукціону з їх здачі в оренду з установою «Тендерна палата Херсонської області».

Тендерна палата Херсонщини допомогла оформити паспорт, провести оцінку цих об’єктів і підготувала процедуру торгів, які відбулися наприкінці червня. Переможцем визнали 31 учасника. Серед них і приватні підприємці, і торговельні фірми, і державні заклади, що мають біля пляжів свої оздоровниці. Наприклад, Київський національний політехнічний університет, Херсонський державний університет, Херсонський державний аграрний університет. Тож у результаті конкурсу для орендарів спочатку було закладено рівні умови конкуренції в інтересах пересічних споживачів. Результати торгів було затверджено рішенням сесії селищної ради від 1 липня 2013 року №446.

Зрозуміло, у контрольних органів виникло запитання: чи мають право місцеві територіальні громади здавати в оренду щось, що перебуває на березі природної водойми? Відповім: землю — ні, а от комунальні об’єкти благоустрою — цілком. Адже пункт 3 статті 10 Водного кодексу України стверджує: «До відання сільських, селищних, міських і районних у місті рад... належить установлення правил загального користування водними об’єктами...» Отже, користування передбачає і організацію благоустрою. І тепер пляж, на втіху відпочивальників, буде схожим на комфортне місце відпочинку, а територіальна громада ще зможе на цьому заробити. Адже плата за оренду об’єктів (ділянок благоустрою) за сезон становить понад 405 тисяч гривень. Які, знову ж, можна буде направити на розвиток селищної інфраструктури, яка занепадає.

Яна ЩИГУРОВА, директор установи «Тендерна палата Херсонської області».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Яна Щигурова.