Сприятливі прогнози щодо врожаю зернових культур і доволі успішний початок жнивної кампанії в Україні цілком очікувано активізували діяльність зернотрейдерів, з одного боку, і сільгоспвиробників — з другого. Тож ціни застрибали.
Трейдери, розуміючи, що цього року влада не матиме сенсу обмежувати експорт (зібрано вже дві третини ранніх зернових), прагнуть скуповувати зерно на падінні цін. Зазвичай — просто з-під комбайна. Ціни на пшеницю нині падають скрізь — на ринках далекого і близького зарубіжжя, в Україні ж вони просто обвалилися. Для порівняння: якщо два тижні тому закупівельні ціни на борошномельну пшеницю становили 2200—2250 гривень за тонну, то вже цього тижня йдеться про 1400—1500 гривень. Не дивно, що не «балувані» оборотними коштами сільгоспвиробники як можуть притримують зерно до моменту його подорожчання.
Асоціація фермерів та приватних землевласників уже звернулася з клопотанням до уряду втрутитися в ситуацію з тим, щоб стабілізувати ціни на зерновому ринку всередині країни. Тут стверджують, що фермери витрачають на вирощуванні тонни пшениці щонайменше 1500 гривень, тоді як сьогодні вимушені продавати нижче від її собівартості. Це так, хоч ситуація у різних регіонах відмінна, є господарства зі значно вищою, а є — з нижчою собівартістю зерна: все залежить від того, що сіяли, як визріло і скільки та чого зібрали. Але про спекулятивні віяння на ринку згадали навіть на засіданні уряду.
А що ціни сьогодні не спонукають аграріїв торгувати, то це правда. Судячи зі зведень Держзовнішінформу, вище за 1,5 тисячі гривень зернотрейдери готові давати в причорноморських та приазовських портах лише за контрактами на зерно врожаю 2013 року (включно з кукурудзою) і, звісно, за ячмінь, який користується на зовнішніх ринках підвищеним попитом.
Фермери і землевласники пропонують активізувати роботу Аграрного фонду з тим, щоб привести ціни до рівня минулого маркетингового року — тоді пшеницею третього класу торгували за ціною, що перевищувала 1800 гривень за тонну. За словами міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюка, держава стоїть на боці виробників. І вживає заходів для підтримки аграріїв. Аграрний фонд ще до початку жнив закупив близько 1 мільйона тонн зерна, а Державна продовольчо-зернова корпорація вже фінансує сільгоспвиробників через механізм форвардних закупівель (сплачено 940 мільйонів гривень). На думку міністра, ціни стабілізуються, як тільки корпорація розпочне закупівлю зернових під врожай 2014 року за форвардними контрактами.
Фермери наче кивають головами на знак згоди. Вони краще за інших розуміють, що корпорація як державний трейдер також не відмовиться від такої потужної конкурентної складової нашого зерна, як його невисока вартість порівняно з іншими пропозиціями на світовому ринку. А відтак пошук цінового консенсусу на зерновому ринку триває.
 
На знімку: село Леські Черкаського району Черкаської області. Працівниця току ТОВ Агро-старт Світлана Симиз.