Якби не був присутній на тому зібранні у штаб-квартирі Національного олімпійського комітету України, що на Подолі, то не повірив би розповідям очевидців. Уявіть собі, що посідали рядком за столом представники всіх фракцій Верховної Ради і повели конструктивну, зацікавлену і приязну розмову. І жодної тобі політики, а виключно конкретика. Кожен намагався не лише констатувати негативні факти, а й ділився ідеями, як поліпшити справу, котра здатна об’єднати українське суспільство.
Отже, відбулося презентаційне засідання найбільшого в українському парламенті міжфракційного депутатського об’єднання «Підтримка Олімпійського руху та спорту України», яке нині вже налічує 128 народних обранців. І, схоже, це корисне новоутворення активно розширюватиметься надалі.
У тісному колі зібралися президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка, міністр молоді та спорту України Равіль Сафіуллін (до речі, обоє народні депутати попередніх скликань), а також співголови міжфракційного депутатського об’єднання — представники всіх політичних сил парламенту — Андрій Павелко («Батьківщина»), Артур Палатний («УДАР»), Олександр Присяжнюк (КПУ), Олексій Кайда («Свобода»), Володимир Продивус (Партія регіонів) та Ігор Янків («Свобода»).
— Українські парламентарії завжди підтримували спорт, про що свідчить ціла низка законодавчих актів, прийнятих стосовно сфери фізичної культури і спорту протягом останніх років, — сказав всесвітньо відомий чемпіон і рекордсмен, Герой України Сергій Бубка. — Те, що це об’єднання є найбільшим у парламенті й до нього увійшли представники всіх депутатських фракцій, свідчить, що спорт — це те явище, яке може об’єднати нас навколо спільної ідеї — любові до Батьківщини, гордості за наші досягнення, здоров’я української нації. Вірю, що разом ми зможемо вирішити багато важливих питань задля подальшого розвитку спорту й олімпійського руху, в тому числі й здійснення нашої мрії — проведення в Україні зимових Олімпійських ігор-2022...
Метою об’єднання, створеного на початку липня, стало бажання всебічно підтримувати розвиток олімпійського руху, спорту та здорового способу життя в нашій державі. На першому засіданні учасники говорили про перспективні напрями розвитку цієї вкрай важливої справи. Зокрема, виховання здорового покоління, розвиток фізичної культури та масового спорту, створення необхідних умов для здорового способу життя шляхом матеріально-технічного та тренерського забезпечення ДЮСШ.
— Колись заняття в школі розпочиналися зарядкою, було, як мінімум, три уроки фізкультури на тиждень, — пригадав Олексій Кайда. — Ця справа, на жаль, згортається, як зникають із середніх шкіл спортивні секції. Звідси сколіоз, інша біда...
Голова Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний сказав, що його найбільше тішить єдність і злагода, прагнення до спільної роботи. Він також зазначив, що з дітьми працює чимало тренерів і викладачів, яким уже по 50, 60 років. Вони одержимі своєю місією, і за копійчані зарплати готують резерв для великого спорту.
Андрій Павелко висловив думку про великі можливості міжфракційного депутатського об’єднання. «Ми зможемо зайти в будь-які кабінети і поставити перед їх господарями найгостріші запитання. І розв’язувати проблеми».
Звісно, реалізація всіх проектів, про які йшлося на засіданні, потребує додаткових джерел фінансування. На думку учасників зустрічі, такими повинні стати передусім надходження коштів на розвиток спорту від реалізації спортивної лотереї, а також акцизних зборів від продажу алкогольних та тютюнових виробів.
За необхідної фінансової підтримки почнуть з’являтися майданчики і навіть басейни на селі. В сільській школі на Житомирщині, в якій побував Олександр Присяжнюк, буде вдосталь спортінвентарю. А поки що там є тільки один напівспущений волейбольний м’яч.
Крім того, депутати пообіцяли на законодавчому рівні вирішити питання представлення спорту в телеефірі. Адже приклад українських перемог на найпрестижніших змаганнях — найкраща пропаганда здорового способу життя. Але, на жаль, останнім часом сім (!) великих телеканалів відмовилися від спортивних новин. Прикрий факт.
Міністр молоді та спорту Равіль Сафіуллін подякував народним обранцям за їхні святі наміри.
«Такого об’єднання в українському парламенті ще не було, — сказав Равіль Сафович. — Незважаючи на різні політичні погляди, приємно, що навколо питання розвитку українського спорту консолідуються всі депутатські фракції і панує одностайна думка: здорова людина — здорова нація».
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Зліва направо: Артур Палатний, Сергій Бубка, Равіль Сафіуллін, Олексій Кайда.