Напередодні Дня міліції головний інспектор управління зв’язків із громадськістю Міністерства внутрішніх справ Віталій Волинець вибачився особисто і від імені МВС перед журналістами за події, які сталися на Майдані під час революції. У такий спосіб він зробив крок назустріч для налагодження порозуміння з представниками ЗМІ.

Цьогоріч Україна посіла третю сходинку в антирейтингу небезпечних місць для роботи журналістів, який щорічно складає організація «Репортери без кордонів». Поруч із нами там опинилися Палестина, Сирія, Ірак... На проблему застосування насилля до людей із мікрофоном також не раз звертала увагу і висловлювала з цього приводу занепокоєння представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунія Міятович. У світлі останніх подій, які відбуваються в країні, очевидною стала необхідність кардинально переглянути взаємовідносини між ЗМІ і правоохоронцями.

Ось уже півроку представники Національної спілки журналістів та Міністерства внутрішніх справ працюють над створенням рекомендацій для взаємодії репортерів із міліцією. Майданчик для такого діалогу забезпечила Організація безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). За словами старшого менеджера проектів, офіс координатора ОБСЄ в Україні Джефрі Ерліха, пошук спільної мови між медіаспільнотою і правоохоронцями почався ще із 2012-го. Однак не завжди він проходив гладко. «Цього року число постраждалих журналістів безпрецедентно високе», — сказав він. Відтак питання безпеки для нашої країни нині актуальне як ніколи. Особливо — інформаційної безпеки.

Часто причиною виникнення конфліктів між кореспондентами та охоронцями порядку є банальне незнання, нерозуміння а часом і неприйняття прав, обов’язків і місій один одного, наголошує Дж. Ерліх. У рамках спільного проекту із розробки рекомендацій для взаємодії журналістів із працівниками міліції під час масових заходів міжнародні та українські експерти провели кілька обговорень у Києві, Одесі і Харкові. Для зменшення кількості таких непорозумінь представники наших правоохоронців, журналістів, фахівці від ОБСЄ та медіа-юристи розробили посібник, в якому подано рекомендації для обох сторін. По чотири тисячі примірників дістанеться репортерам і міліціонерам, повідомив перший секретар Національної спілки журналістів Сергій Томіленко. Кожна сторінка у виданні ділиться навпіл: з одного боку подають права міліції, з другого — журналістів. Вони викладені у формі статей різних законів, а також узагальнюючих положень. Можна дізнатися, приміром, що журналіст має право збирати інформацію в місцях масових заворушень, якщо пред’явить посвідчення, пройде інструктаж міліції та не матиме із собою речовин, які можуть становити небезпеку. А от правоохоронці під час забезпечення громадського порядку повинні обов’язково призначити відповідального за взаємодію зі ЗМІ і роз’яснити кореспондентам хто уповноважений коментувати події. Загалом таких порад назбиралося на 31 сторінку.

Міліція завжди мала плідний діалог із журналістами, наголосив Віталій Волинець, а посібник із взаємодії між ними дасть змогу його відновити.