Учора Центральна виборча комісія у співпраці з координатором проектів ОБСЄ в Україні представили систему он-лайн навчання членів виборчкомів.

«Завдяки програмі он-лайн навчання є можливість охопити якомога більшу частину членів виборчих комісій. Однак все залежатиме від їхньої зацікавленості у підвищенні власного професійного рівня», — зазначив заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера.

За його словами, першим етапом запровадження он-лайн системи є створення навчального курсу для голів, їхніх заступників і секретарів окружних виборчих комісій. Нині цей курс наповнюється відповідними матеріалами, які відображають основні процедури виборчого процесу та мають важливе значення для усвідомлення потенційними керівниками окружних виборчих комісій своїх прав та обов’язків у повному обсязі.

«Це не означає, що ЦВК не звертає уваги на інших суб’єктів виборчого процесу. Ми створюємо умови для навчання як членам окружних комісій, так і всім без винятку членам дільничних комісій», — зауважив Андрій Магера.

«Проте зобов’язати їх і поставити якісь освітні передумови для допуску чи не допуску до роботи у виборчих комісіях не можемо, — продовжив А. Магера. — Натомість Центрвиборчком може запровадити певні критерії, приміром, за яких умов надавати перевагу під час призначення на керівні посади. А оскільки це, безумовно, має відбуватися за принципом пропорційного представництва різних політичних сил, то ми хочемо, щоб члени виборчих комісій підвищували свій професійний рівень. У подальшому працюватимемо над розробкою таких навчальних курсів для учасників всіх виборчих процесів».

Координатор проектів ОБСЄ в Україні Мадіна Джарбусинова переконана, що поява дистанційного навчання — великий крок уперед на шляху зміцнення виборчих процесів. «Ми сподіваємося, що завдяки нашій допомозі ЦВК, політичні партії та кандидати на виборні посади зможуть ефективно навчати велику кількість людей з відносно незначними витратами», — сказала вона.
Система складається з модуля дистанційного навчання, бібліотеки, банку тестових запитань, бази даних користувачів та аналітичних інструментів. У бібліотеці можна знайти різноманітні документи та інформацію щодо проведення виборів, зокрема, законодавство та підзаконні акти; посібники та відеоматеріали; затверджені ЦВК форми виборчих документів і зразки їхнього правильного заповнення, а також низку питань-відповідей.
Крім того, систему можна оперативно адаптувати до змін законодавства, а також вона дозволить систематизувати інформацію про дійсних та потенційних членів виборчих комісій для формування кадрового резерву.
Контроль за наповнюванням системи та доступом користувачів здійснюватиме ЦВК.
Передати систему до ЦВК розробники планують найближчим часом. Нині тривають її регіональні презентації, а восени 2013 року координатор проектів ОБСЄ в Україні планує провести навчання для представників політичних партій щодо застосування системи.
Відповідаючи на запитання «Голосу України» щодо перспектив проведення парламентських виборів у проблемних округах, заступник голови ЦВК А. Магера підкреслив, що підставою для призначення таких перегонів має бути належне законодавче врегулювання. «Якщо Верховна Рада ухвалить відповідний закон, тоді ЦВК своєю постановою зможе призначити повторні вибори в проблемних округах. Цілком очевидно, що перелік таких округів має бути прописаний в самому законі. Так ні в кого не виникатиме сумнівів щодо легітимності проведення волевиявлення», — сказав він.
За словами А. Магери, нині є декілька законопроектів щодо проведення виборів у проблемних округах, проте він не виключив, що профільний парламентський комітет подасть спільний законопроект для ухвалення в цілому. «Дуже хотілося, щоб такий документ здобув підтримку практично всієї зали, тому що питання визнання виборів згодом матиме дуже велике значення. Правила мають бути прийнятними одночасно для всіх, і для влади, і для опозиції, з тим щоб цей закон мав авторитет у суспільстві», — сказав заступник голови ЦВК. Він також припустив, що якщо відбудеться пакетне голосування за зміни держбюджету та за закон про призначення виборів у проблемних округах, то, очевидно, можна буде говорити про конкретну дату, а нині це передчасно. «Я дуже сумніваюсь, що ці вибори можна провести у вересні. Найоптимістичніший прогноз — кінець жовтня», — сказав він.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Під час представлення системи он-лайн навчання членів виборчкомів.