Помолитися перед чудотворною іконою Богоматері — найголовнішою святинею Зарваниці, що на Тернопільщині, в сільській парафіяльній церкві Пресвятої Трійці, однієї з найдавніших в Україні, напитися цілющої води зі святого джерела, висповідатися, взяти участь у Святій літургії вирушають тисячі прочан в середині липня. Йдуть з усієї України, а ще — з Канади, Австралії і навіть Сполучених Штатів Америки... Дістаються сюди часто пішки, мандруючи по кілька днів з піснями та молитвами.

На місці, де далекого 1240-го монахові-втікачеві від татаро-монгольської навали з’явилася уві сні Богоматір і накрила його своїм омофором, забило джерело, а згодом виріс величний комплекс Марійського духовного центру, а нині відбуваються Всеукраїнська та молодіжна прощі. Цьогорічна була присвячена 1025-й річниці хрещення Київської Русі і Року віри.
Тисячами вогників осяяла хода зі свічками дорогу з парафіяльної церкви до чудотворного місця, де втомленого київського монаха зарвав (застав) сон (звідси й назва села) у ніч з суботи на неділю.
Тернопільська область.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

З ІсторІЇ

867 року Папа Пій ІХ надав Зарваниці статус відпускового місця, вона входить до переліку 15 найвизначніших святинь католицького світу, пов’язаних з об’явленням Діви Марії. Святе місце стало животворним джерелом віри не лише для греко-католиків, а й для вірян інших конфесій.