За підтримки Всеукраїнського об’єднання «Свобода» відбулася презентація книжки «Український дім. Річниця протестів проти «мовного закону» — збірки есе, присвячених річниці громадського протесту проти так званого «мовного закону» Ківалова—Колесніченка. Автором збірки є активіст «мовного майдану», відомий блогер та журналіст Дмитро Різниченко.
Книга — невелике 71-сторінкове видання — складається зі спогадів близько двадцяти учасників подій під Українським домом, з яких велику частину становлять члени ВО «Свобода», та роздумів автора про те, чому «мовне» питання сколихнуло українське суспільство більше, ніж деякі соціальні.
Перший наклад книжки вийшов у кількості 500 примірників, 50 з яких автор роздав учасникам пікетування під МВС. Ідея створення книжки належить свободівцю Петру Кузику, котрий в перших лавах стояв у сутичках біля Українського дому. За його словами, це було палке бажання навіки зафіксувати історичну подію та з висоти часу проаналізувати її.
Учасники презентації — автор книжки Дмитро Різниченко, натхненник та спонсор проекту Петро Кузик, та народні депутати-свободівці Андрій Іллєнко та Ірина Фаріон нагадали про те, як почався «мовний майдан». 3 липня Верховна Рада ухвалила скандальний законопроект «Про засади державної мовної політики», який збурив суспільство і спричинив акції протесту прихильників опозиції. 4 липня 2012-го під Український дім, де почали голодовку депутати з опозиційних фракцій і де мав проводити прес-конференцію Президент, прийшло кілька сотень небайдужих. Віктор Янукович до зали тоді так і не потрапив — опозиціонери вступили в сутичку із посиленими загонами «Беркута» й обстояли плацдарм, наполягаючи на виконанні статті 10 Конституції про державний статус єдиної — української мови. Однак, зрештою, мовний закон набув чинності — всі апеляції до сумління гаранта Конституції були марними. Російська мова здобула значно ширші права, ніж було доти.
Тоді автор книжки про події під Українським домом Дмитро Різниченко отримав вирок: два роки ув’язнення умовно за заподіяння тілесних ушкоджень працівникам міліції (нагадаємо, він пирснув із газового балончика в обличчя правоохоронцям під час бійки біля Українського дому).
«Вони образили пенсіонерів, піднявши пенсійний вік. Образили підприємців, обклавши їх лютими податками. Образили студентів, підсунувши їм Табачника. Але найбільшого ефекту вони досягли, образивши всіх українців разом. Саме про те, чому така нематеріальна річ, як мова, буквально з пів-поштовху запалила суспільство і розповідає ця книга», — каже автор.
Мовознавець та народний депутат Ірина Фаріон зазначила: «Ще ніщо так не мобілізувало українське суспільство, як ці креативні «проти» і «за», як «язиковий» закон». Це дивовижно, коли глобальні суспільні проблеми стають нашими друзями!»
Також Ірина Фаріон у передмові до книжки зазначила, що по всій Україні презентуватиме збірку есе під час зустрічей зі студентами та громадськістю.