Щоб повчитися в українських колег, віце-президент Східного університету Вашингтона Гарі Претт приїхав у Херсон. Тут він провів перемовини про стажування цілої групи студентів свого ВНЗ на базі Херсонського державного університету. Прагматичні американці звернули увагу на нього після того, як кілька випускників ХДУ ще під час навчання створили власні фірми. Їхніми програмами зацікавилися потужні транснаціональні корпорації.

Сьогодні ці невеличкі мобільні фірми є постійними постачальниками до США, Південної Кореї, Західної Європи «найсвіжішого» програмного продукту з логістики, використання електронного медичного обладнання, складних комунікаційних пристроїв. Причому українські програми не тільки дешевші від корейських чи американських, а й простіші та ефективніші. Працівники фірм, які їх постачають, продовжують активне співробітництво зі своєю альма-матер, запрошують херсонських студентів на стажування, допомагають просувати вже власні розробки на ринок. Східний університет Вашингтона і ХДУ підписали меморандум про співпрацю.
Перший проректор Херсонського держуніверситету Олександр Співаковський каже, що рівень підготовки майбутніх програмістів у їхньому вузі вже цілком достатній для стажування за кордоном іще під час навчання. Скажімо, п’ятикурсниці факультету фізики, математики та інформатики Наталії Білогруд надійшло запрошення на 8-місячне стажування з Клагенфуртського університету (Австрія). Для неї там заздалегідь зарезервували місце роботи в перспективному проекті з розвитку інформаційно-комунікаційних технологій, гарантувавши щомісячну стипендію у сумі 650 євро.
Ректорат найбільшого державного вузу Херсонщини всіляко заохочує як академічний обмін в цілому, так і участь у подібних програмах окремих студентів. Запозичити найкраще з набутків іноземних вузів і самим одержати досвід просування своїх проектів на світовому ринку — не лише престижно. Здобутки ВНЗ в цій сфері не менш високо оцінили і в Україні. На міжнародній виставці «Освіта та кар’єра», що відбувалася в Києві навесні нинішнього року, Херсонський державний університет здобув гран-прі у номінації «Інформаційні ІТ-технології у вищому навчальному закладі».
Вибороли нагороди всесвітньої олімпіади
Одразу дві нагороди на Всесвітній олімпіаді з фізики у Копенгагені вибороли вихованці фізико-технічного ліцею Херсона. Ліцеїсту Володимиру Білошицькому за підсумками тестових завдань журі присудило срібну медаль, а його ровеснику Артему Олійнику дісталася «бронза». Вітаючи переможців, херсонські педагоги зазначають, що ФТЛ заслужено вважається одним із кращих технічних навчальних закладів регіону. І муніципальна влада виділила кошти на придбання нового сучасного обладнання для кабінету фізики, повідомляє управління громадських зв’язків міськради Херсона.
Херсон.