У попередньому номері ми писали, що на Волині відбувся День поля «Дяка Богу за врожай». У цій своєрідній нараді-семінарі з питань організації збирання врожаю 2013 року взяли участь перші керівники області, голови райдержадміністрацій і райрад, провідні фахівці аграрного сектору краю, представники агробізнесу.

Станція Мацеїв — хлібні ворота в Європу

Жнива цього літа прийшли на Волинь на тиждень раніше звичного. Швидко треба обмолотити ранні зернові на площі 260 тисяч гектарів. Області це до снаги. Навантаження на комбайн — усього 77 гектарів. Показник — один із найкращих у країні. До того ж, завдяки прикордонному розташуванню Волині, техніка переважно імпортна, високопродуктивна. Проблема в іншому — як зберегти вирощене. Так було і в радянські часи, особливо в урожайні роки. Цього ж року в області очікують намолотити 900 тисяч тонн зерна, для нашого краю досить багато. Ось чому ретельно відновлюють старі елеватори, будують нові. А цьогорічний День поля почався із урочистого відкриття в селі Дерно Ківерцівського району оновленого зерносховища.

Ще весною, проїжджаючи повз колишній міжрайонний комбікормовий завод, звертав увагу на напівзруйновані споруди. П’ятнадцять років простояло підприємство. Навіть миші покинули його сховища. Тепер тут — один із елеваторів ТзОВ «Волинь-зерно-продукт».

— Ми створили фірму, що сьогодні є лідером на ринку переробки зерна, елеваторного бізнесу, — розповів на відкритті оновленого об’єкта директор ТзОВ «Волинь-зерно-продукт» Євген Дудка. — Маємо сім елеваторів загальною місткістю понад 200 тисяч тонн, за добу можемо приймати 10 тисяч тонн зерна і відправляти 80 вагонів. Це були ще старі радянські елеватори, їх переважно не використовували. Потихеньку вдихаємо в них нове життя. Цей купили в листопаді 2012 року. Почали роботи 15 квітня. Капітально відремонтували, оновили технологію. Побудували новий сушильний комплекс, де є сепаратори попередньої і кінцевої очистки, три силоси хоперного типу місткістю по 700 тонн, сушарки потужністю 1200 тонн зерна за добу, збудували новий зерносклад на десять тисяч тонн. Загальна місткість тутешніх складів — 35 тисяч тонн.

— Через нас проходить десята частина експортного потоку зернових області, не без гордості зауважує Євген Дудка. — Наша перевага на ринку в тім, що на залізничній станції Мацеїв маємо свій відокремлений пункт зі складами на двадцять тисяч тонн і сушильним господарством. Тож єдині в Україні експортуємо зерно вузькою європейською колією. Приходить європейський поїзд із 36 вагонів, ми його за дві доби завантажуємо і оформляємо. Можемо щотижня відправляти в країни Європи три такі ешелони по 2200 тонн зерна в кожному. З Волині до Одеси 800 кілометрів, а до Ґданська — 700. Ми не ставимо питання перевалки зерна з півдня, сходу, а ось район в радіусі 300 кілометрів від Луцька — розглядаємо.

Зазначимо, що ТзОВ «Волинь-зерно-продукт», окрім елеваторів, має млини в Луцьку, селищі Млинів на Рівненщині. Товариство присутнє на ринку з торговою маркою «Вілія». Основна його «фішка» — борошно сорту екстра. Як правило, купують його для випікання пасок, з нього прекрасні пироги, вареники, домашня локшина. «Волинь-зерно-продукт» має ще десять тисяч гектарів землі, успішно займаємося рільництвом та тваринництвом.

«П’ятидні» — академія для аграріїв

Повчальним було відвідування і єдиного в області державного зерносховища — Луцького комбінату хлібопродуктів №2 Держрезерву України. І хоч цього року йому минає тридцять років, це сучасне високомеханізоване підприємство, розраховане на зберігання 72 тисяч тонн зерна, яке здатне щодоби прийняти автомобільним транспортом 3,5 тисячі, залізничним — 4 тисячі тонн, переробляти на борошно 500 тонн зерна. Славиться комбінат і своїми хлібобулочними виробами.

Третє місце в області за потужністю сертифікованих зерносховищ займає ТзОВ «П’ятидні», яке очолює заслужений працівник сільського господарства Валерій Діброва. Минулого року їх місткість становила 49 тисяч тонн, цього року збільшаться на 16 тисяч тонн. У цьому є потреба: господарство очікує намолотити понад 50 тисяч зерна.

Що види на врожай в товаристві добрі, показало знайомство з посівами пшениці, кукурудзи, сої, цукрових буряків. Кукурудза вже сягає двох з половиною метрів, а вага буряків — 500—600 грамів, інколи — кілограм. Цього року валовий збір цукристих має сягнути 50 тисяч тонн.

Голова обладміністрації Борис Клімчук не приховував задоволення від цих оглядин.

— Держава створила систему преференцій, які дозволяють аграріям відчувати себе захищеними, міцно стояти на ногах і бачити майбутнє, — зауважив він. — Загалом ця сума по області перевищує двісті мільйонів гривень. Тож гріх, щоб земля облогувала.

Учасники і гості Дня поля могли побачити в роботі потужну жнивну техніку. З узвишшя добре було видно, як вправно обмолочують озимий ячмінь вісім комбайнів «CLAAS», а поруч ще чотири — озимий ріпак.

Услід за комбайнами на поле виїжджають потужні машини, щоби забрати зерно. В цей момент Валерій Діброва, який керував усім цим вражаючим дійством, нагадував командира на полі бою. Так і є. Кожні жнива — серйозне випробування. До речі, погектарний намолот ячменю того дня — 65 центнерів. Відмінний результат!

Корисним День поля для учасників був ще й тим, що вони могли поспілкуватися не лише один з одним, а й з керівниками фірм, що займаються постачанням техніки, запчастин, міндобрив, засобів захисту рослин...

Завершилася зустріч обрядовим святом, «Зажинки» та концертом самодіяльних колективів районів області. Оскільки День поля зветься «Дяка Богу за врожай», і в селі Дерно, і на Луцькому комбінаті хлібопродуктів №2, і на полі ТзОВ «П’ятидні» звучали й молитви. У «П’ятиднях» слова молитви проголосив керуючий Володимир-Волинською   єпархією УПЦ єпископ Володимир. Будемо сподіватися, що на небесах дослухалися, і природа подарує нам два-три тижні ясної погоди.

 

Волинська область.

Директор ТзОВ «Волинь-зерно-продукт» Євген Дудка.

Комбайни пішли в загінку.

У голови ОДА Бориса Клімчука хороший настрій, і це відчуває сільська малеча.

Фото автора.

ТОЧКА ЗОРУ

Заступник голови облдержадміністрації Віталій Карпюк:

«Волинь має сертифікованих складів на 288 тисяч тонн зерна. Лише за останні роки їх місткість зросла на 120 тисяч тонн. Сприяє розв’язанню цієї проблеми й те, що область нарощує обсяги експорту зерна. Торік іноземним партнерам було продано 361 тисячу тонн, цього року планується півмільйона тонн. Таких обсягів експорту Волинь ще не мала. І ці показники зростатимуть, бо лише за останні роки в оборот введено вісімдесят тисяч гектарів землі, які до цього облогували, зростає врожайність зернових».