Чемпіонат світу з легкої атлетики для юнаків, який завершився в Донецьку, став одним із найкращих в історії проведення цього виду змагань. Таку оцінку спортивної події дали представники Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (ІAAF).

На чемпіонат приїхала рекордна кількість атлетів — близько 1600 із 165 країн. Половина юних учасників показали кращі персональні результати, що свідчить про гарні умови, створені для спортсменів.
«Ми зустрілися зі справжнім ентузіазмом. Проведення цього заходу для Донецька стало своєрідним викликом. Торік місто приймало футбольне Євро-2012. Цьогоріч бачимо, наскільки готові тут до проведення чемпіонату з легкої атлетики, але вже в дорослій категорії. Сподіваюся на позитивний результат у цьому питанні», — зазначив генеральний секретар ІAAF Ессар Габріель. На чемпіонаті встановлено три нових юнацьких світових рекорди, зафіксовано 16 нових рекордів у чемпіонатах та 34 кращих цьогорічних результатів у світі для юнаків.
Сенсацією змагань стала румунська атлетка Флорентіна Марінцу, яка здобула одразу два «золота»: в стрибках у довжину та потрійному стрибку. Медаль вищої проби чемпіонці вручала донеччанка, бронзова призерка Олімпіади-2012, чемпіонка світу та Європи у потрійному стрибку Ольга Саладуха. До речі, силует саме цієї спортсменки зображено на емблемі змагань. «Із Ольгою Саладухою ми багато не розмовляли, бо я була дуже схвильована тим, що світовий лідер вручає мені медаль, — пригадала Марінцу. — Але дві медалі змінили моє життя. Тепер мета — олімпіада, де я збираюся також виграти «золото».
Мешканці шахтарської столиці буквально атакували на вулицях юних спортсменів із різних країн: брали автографи й фотографувалися на згадку. Адже вже сьогодні серед молодих чемпіонів є ті, хто серйозно претендує на лідерство в дорослих змаганнях: спринтер Юсює Мо із Китаю, стаєр Роберт Бівотт із Кенії, Метью Денні з Австралії (метання диска), бігунки Ірене Екелунд зі Швеції та Аріана Вашінгтон із США.
І якщо організація змагань виявилася на найвищому рівні, то похвалитись успіхами в рідних стінах українська збірна не може. Єдина медаль, завойована на чемпіонаті, — у метальниці молота Валерії Семенкової з Умані (68,62 метра). Перше та друге місця в цій дисципліні посіли відповідно легкоатлетки з Угорщини Река Дюрац та Хельга Фьольдьї. «У Донецьку команда, мабуть, більше раділа за мене, ніж я сама! Відчувала величезну підтримку: коли пролунали аплодисменти, всі кинулись обнімати. Це таке відчуття ейфорії — неможливо передати», — зізналася Валерія.
«На минулому чемпіонаті наші хлопці й дівчата завоювали дві медалі. Це юний вік, перші серйозні змагання в житті молодого спортсмена. Одні справляються із хвилюванням, інші — ні. Це вік, коли спортсмен повинен прогресувати, але в жодному разі не форсувати фізичну підготовку. Не бачу складнощів і трагедії, я сам пройшов через це», — пояснив віце-президент ІAAF, президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка.
Донецьк.
 
На знімку: Валерія Семенкова.
Фото Олега ТОЛСТОВА.