Живуть на краю Олешківських пісків — єдиної в Європі пустелі — і... потерпають від підтоплення тисячі мешканців села Подо-Калинівка Цюрупинського району Херсонщини. «Зайвої» вологи тут зроду віку не бачили, аж поки за чотири кілометри від населеного пункту не пройшло відгалуження Північно-Кримського каналу. Через його земляне ложе почала просочуватися вода, надлишок якої за радянських часів відводили одинадцять насосів вертикального дренажу. Електроенергію для насосів оплачувало місцеве сільгосппідприємство, але після його ліквідації ані дрібні фермери та одноосібники, ані сільська рада грошей на таку «розкіш» відшукати вже не змогли. І хати «попливли».
— У Подо-Калинівці — близько восьмисот садиб, із них 220 тих, що розташовані нижче, хронічно потерпають від підтоплення: в кого підвали роками затоплені повністю, в кого ґрунтових вод по коліно. Господарі ховають консервацію під ліжками, а картоплю зберігають у сараях. Та часом і це не виручає — навесні чи восени, як пройдуть дощі, то не тільки картопля намокає, а й уміст вигрібних ям по всіх усюдах розтікається, — бідкається сільський голова Подо-Калинівки Сергій Шургай.
Селяни кілька років зверталися до влади із проханням хоч якось зарадити їхній біді, але лише нинішнього року «віз зрушив з місця». Обласне управління водних ресурсів взялося розв’язати проблему будівництвом системи закритого горизонтального дренажу — укладанням перфорованих труб, з яких надлишок ґрунтових вод самопливом повертатиметься до Північно-Кримського каналу. В управління повідомили, що реалізація проекту обійдеться майже у два мільйони гривень, і роботи (вони вже почалися) планують завершити уже наприкінці нинішнього року. Сума на них піде чимала, але результат того вартий: понад двісті родин, урешті, зможуть користуватися своїми підвалами для збереження продуктових запасів і лягатимуть спати, не побоюючись, що вранці вода хлюпотітиме просто під ліжком.