Акцію протесту біля траси Харків—Сімферополь влаштували понад 100 мешканців Генічеського району Херсонщини. Вони вимагали дати їм змогу збувати тут фрукти, овочі та рибу. Стихійні базари вздовж пожвавленої магістралі існують уже не один десяток років: сільські комерсанти звикли торгувати тут просто із землі. Але нещодавно місцева влада вирішила покласти цьому край, виділивши районному комунальному підприємству землі під будівництво одразу двох сезонних ринків для реалізації вітамінної продукції із садів і городів. Селянам запропонували на них перебратися, а вони у відповідь здійняли бунт, погрожуючи перекрити ту саму дорогу, яка їх і годує.

Виникнення гігантського затору на трасі у кримському напрямку, якою щодня користуються десятки тисяч курортників, відвернув голова Генічеської райдержадміністрації Сейтумер Німетуллаєв. Він запросив ініціативну групу протестувальників до себе наступного дня на перемовини. Після важкої розмови частину комерсантів усе ж вдалося переконати спробувати торгувати на нових ринках. Та дехто вперто налаштований воювати за ділянки на узбіччі. Адже на ринках прибирають і вивозять сміття, облаштовують туалети та водопостачання, будують навіси, щоб харчі не пеклися на сонці, а за ці послуги треба віддавати щодня 30 гривень.
Ті, хто звик безкоштовно торгувати з причепа чи розкладати товар просто на траві, платити за сервіс не бажають і готові навіть перекривати магістралі. Однак цього разу генічеська влада налаштована рішуче: чиновники кажуть, що перечікувати і сподіватися на повернення старих добрих часів не варто. Адже комерції в грязюці, та ще й із ризиком для життя самих продавців та покупців, більше не буде. І тим паче не буде «придорожнього» продажу славетних азовських бичків та кефалі. Під палючим сонцем солоні чи копчені морські делікатеси швидко псуються і з вишуканої закуски до пива перетворюються на джерело кишкових інфекцій, після вживання яких можна підхопити що завгодно — від розладу травлення аж до смертоносного ботулізму.
Херсонська область.