Президент Польщі Броніслав Коморовський та віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко, після спільної молитви за упокій душ полеглих 70 років тому на Волині українців і поляків, закликали обидва народи до примирення. Поминальна служба відбулася 14 липня в кафедральному костелі святих апостолів Петра і Павла в Луцьку.

Після завершення богослужіння до присутніх звернувся Президент Польщі Броніслав Коморовський.
— Поляки та українці зібралися тут для спільної молитви. Ми разом подумки повертаємося до трагедії, яка розігралася на цій землі 70 років тому, разом віддаємо шану всім закатованим, разом перепрошуємо Бога за злочини та, звертаючись до нього, промовляємо: «Прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим». Разом закликаємо всіх поляків та українців до християнського примирення.
Братовбивча боротьба є завжди злом. Прагнення свободи і суверенітету не виправдовує ні етнічні чистки, ні масових злочинів.
Події на Волині вимагають однозначного засудження тому, що етнічні чистки за жодних обставин не можуть бути виправдані ні політичними, ні економічними, ні релігійними інтересами.
Ми всі повинні віддати особливу шану пам’яті тих українців і поляків, котрі, ризикуючи своїм життям, рятували від знищення сусідів, незважаючи на їх національність. Це справжні герої.
Минуле, навіть трагічне, не повинно ділити нас. Примирення, основане на правді, дозволить знайти те, що нас об’єднує. Від наших суперечок завжди вигравав хтось третій, той, хто зазіхав на нашу незалежність, на нашу свободу.
Варто також пам’ятати, що у 1991 році Польща була першою у світі державою, яка визнала проголошення Україною незалежності. І сьогодні немає іншої держави, яка б більше, ніж Польща, прагнула б появи України в Європі.
— У нас багато спільного в історії та в боротьбі проти імперіалістичних і тоталітарних режимів, — зазначив віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко.
Він закликав ушанувати пам’ять жертв братовбивчої трагедії 1943 року, коли загинули тисячі мирних жителів Волині — поляків і українців, а також розвивати співробітництво обох народів на взаємовигідній основі.
Волинська область.
 
Президент Польщі Броніслав Коморовський (ліворуч) та віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко.
Фото автора.