Європейський цивілізаційний вибір — це безальтернативний вектор зовнішньополітичного руху України. Після століть відриву від європейської цивілізації, окупації, геноциду українці мають повернути свою національну, а отже, глибоко європейську сутність. Тому українські націоналісти вважають, що метою цього руху має бути зміцнення та збереження української ідентичності та посилення наших геополітичних позицій. Про це під час круглого столу «Європейська інтеграція України: внутрішні чинники і зовнішні впливи» заявив заступник голови Всеукраїнського об’єднання «Свобода» народний депутат Юрій Сиротюк.

Свободівець зазначив, що для українських націоналістів європейські інтеграційні процеси — це не лише приєднання до чогось, а насамперед — повернення до себе. Тож безальтернативність геополітичного вибору — це не питання економічних вигод, а передусім питання цивілізаційного вибору, а отже — політичне питання. «У виборі геополітичних орієнтирів України не стоїть дилема європейської чи євразійської інтеграції. Це все одно, що обирати між інформаційною, постіндустріальною та первісною добою. В української нації немає такої дилеми. Українці, попри окупації та поневолення, є європейською нацією, яка асоціює себе з родиною вільних європейських націй», — сказав він. Парламентарій додав, що натомість нинішній владний режим мислить не геополітичними та цивілізаційними категоріями, а намагається невдало балансувати між ЄС та Митним союзом у пошуках короткотривалої і почасти уявної фінансової вигоди. «Тому наші європейські партнери мають чітко розділяти європейські прагнення української нації та дії нинішнього антиукраїнського і антиєвропейського режиму. Ці хитання влади призводять до того, що Україна фактично опиняється між Сциллою та Харибдою геополітичних викликів і в нинішньому стані не здатна на них адекватно відповідати. Очевидно, доки Україна не стала членом жодних інтеграційних об’єднань, завдання нації — гарантувати власну безпеку, покладаючись винятково на власні сили, а це потребує вкладення значних ресурсів у власну безпеку та оборону», — наголосив народний депутат.

Водночас Ю. Сиротюк закликав європейських партнерів виразніше демонструвати свою прихильність до тіснішої співпраці з Україною, адже Росія провадить агресивну агітаційно-пропагандистську кампанію за вступ до Митного союзу, пропонуючи «безплатний сир» і не вимагаючи жодних інституційних реформ. Натомість ЄС доволі пасивно діє в інформаційній царині.

На думку народного депутата, дієвою демонстрацією дружби з Україною міг би стати крок із боку європейських країн щодо визнання парламентами країн ЄС, які ще не встигли цього зробити, Голодомору 1932—1933 рр. геноцидом української нації у 70-ту річницю цієї трагічної події.