Тридцять прикарпатських юнаків та дівчат взяли участь у проекті молодіжної адміністрації Івано-Франківської області «Один день молоді при владі». А молодий геолог Ірина Баранова навіть виконувала функції голови облдержадміністрації.

Коли закінчився робочий день, дівчина розповіла, як це — посидіти в кріслі першої особи області. З’ясувалося, що непросто. Їй, зокрема, довелося відповідати на численні телефонні дзвінки, в тому числі з Києва, та спілкуватися з підлеглими. Далі вона провела прийом громадян, нараду зі своїми заступниками, побувала з робочою поїздкою в Тисменицькому районі, де перевірила, як іде ремонт центральної дороги в одному із сіл. Там і дізналася, що таке ремонт струменевим методом та що за тиждень так можна зробити близько 10 кілометрів дорожного полотна.

Незабутні враження отримав і молодий юрист Олег Андрухів, який виконував обов’язки першого заступника голови ОДА. Після кількагодинного засідання обласної комісії з видачі ліцензій (на конкурсній основі) на пасажирські перевезення він дійшов висновку: «Ті, хто звик лише критикувати владу, нехай спершу зроблять щось із того, що кожен день роблять для області її керівники відповідно до своїх повноважень».

Іншого заступника замінила Катерина Дімбровська, головний спеціаліст відділу соціально-економічного розвитку, туризму та природних ресурсів управління економіки Косівської райдержадміністрації. І хоча дівчина не є новачком у держслужбі, побувавши на нараді з питань запобігання завезенню в область африканської чуми, ознайомившись з ходом підготовки області до майбутніх жнив, з державними програмами з підтримки розвитку тваринництва та політикою формування цін на хліб, визнала, що заступнику не позаздриш. Так само, як і начальнику департаменту фінансів Галині Карп, функції якої дублював Андрій Коваль, перший заступник голови молодіжної адміністрації. Хлопець був вражений, як пані Галині «за короткий час вдалося вирішити чимало дуже важливих для районів фінансових питань».

Одностайними в судженнях були й інші учасники проекту. Всі зізналися, що змінили своє уявлення про держслужбу і ставлення до представників влади, праця яких, на переконання більшості, ще «неналежно оцінена державою».

Підбиваючи підсумки з обміну враженнями і досягненнями, заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький наголосив: «Проект вдався, його варто продовжувати, це — гарний тренінг і свого роду стимул і для чинних держслужбовців, і для перспективної молоді». Мовляв, ті, хто працює на своїх посадах абияк, зрозуміли: «У двері стукають молоді, сміливі, ініціативні, креативні».

Івано-Франківськ. 

Одноденний голова Івано-Франківської ОДА Ірина Баранова.

Фото Миколи МАЦЮКА.