У Запоріжжі почали піднімати якорі, які лежать біля Хортиці з 1739 року. Тільки за перші години операції на поверхню витягли дев’ять таких конструкцій.
Про кладовище якорів старовинних суден у руслі Старого Дніпра відомо ще з 1997 року. Саме тоді було частково досліджено дно ріки, а потім поступово почалися роботи із підняття підводних скарбів на поверхню. За цей час вже дістали кілька суден — зокрема, козацьку чайку і човен-одно-
древ, видовбаний майстрами щонайменше 500 років тому. І ось нарешті взялися за якорі.
Ці важкі й громіздкі металеві конструкції, висотою до двох метрів, викувані майстрами на ладозьких та уральських заводах. Аж тридцять якорів спочиває у мулі — на глибині 11 метрів. Це — відгомін повені на Дніпрі 1739 року, коли із 400 суден, які зимували біля Хортиці, загинуло щонайменше сорок. А з ними зникла тут і верф, на якій велося будівництво.
Учені та водолази припускають, що для підйому усіх знахідок потрібно ще кілька днів. А ось для очистки й консервації якорів, вважає генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко, а також для підготовки раритетів до експонування в музеї козацтва знадобиться майже рік.