У селі Лікарське Сумського району невдовзі відкриють новий соціальний гуртожиток. У ньому проживатиме 30 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Молодь матиме можливість проживати у гуртожитку впродовж трьох років. Психолог та соціальний педагог, які працюватимуть тут, увесь цей час допомагатимуть колишнім вихованцям дитбудинків адаптуватися до самостійного життя.

Реконструкція соціального гуртожитку здійснюватиметься за кошти держави та місцевих бюджетів. Його створення стало можливим завдяки перемозі Сумського району у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

Зрештою, місцеві соціальні працівники постійно перевіряють опікунські родини та тих, хто опинився у складних життєвих обставинах, і вживають заходів для попередження соціального сирітства.

Наведу лише один приклад. Олександр Ярошенко осиротів у 7 років. Після перебування в інтернаті навчався у професійно-технічному училищі. Коли термін проживання у соціальному гуртожитку закінчився, хлопець звернувся до обласного центру соціальних служб з проханням знайти йому житло. Спільними зусиллями місцевої влади, фахівців соціальних служб та жителів села Кондратівки юнак отримав омріяний дах над головою. Щоб Олександру було комфортно, відремонтували будинок, придбали необхідну побутову техніку, гуртом впорядкували прилеглу територію. Нині йому допомагають в оформленні документів на право власності на житло.

«У селі мене прийняли добре. Є моральна підтримка, відчуваю, що я не один», — радіє Олександр Ярошенко.