Депутати та уряд розробили декілька проектів законів, які передбачають істотно обмежити продаж алкогольних напоїв.

Зареєстрований на початку липня у Верховній Раді законопроект №2533 про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів», внесений депутатами-мажоритарниками Юрієм Шаповаловим (фракція Партії регіонів) та Василем Пазиняком (фракція «Батьківщина»), передбачає надання права органам місцевого самоврядування обмежувати торгівлю та споживання алкоголю. За цим законом місцеві ради зможуть не лише забороняти продавати алкоголь і цигарки вночі. Режим роботи магазинів та алкогольних відділів і секцій також потрібно буде погоджувати з органами місцевого самоврядування.

«Прийняття цього проекту закону сприятиме зменшенню порушень громадського правопорядку в нічний час, кількості злочинів, скоєних у стані алкогольного сп’яніння, захистить мешканців міста від шуму», — стверджують у пояснювальній записці автори законопроекту.

Своєю чергою Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує навіть піти далі: заборонити продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів у спеціалізованих магазинах. А продавати алкогольні напої на розлив дозволити лише в закладах ресторанного господарства. 

Про це йдеться у проекті закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання внутрішньої торгівлі», текст якого опубліковано на офіційному сайті відомства. Новацію передбачається запровадити через внесення відповідних змін до статті 15-3 Закону України «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів».

Однак це вже не перші спроби на державному рівні хоч якось вплинути на пияцтво. На розгляді парламенту вже понад півроку перебуває декілька законопроектів на цю тему. А до їх розгляду руки так і не дійшли. Зокрема, проект заступника Голови Верховної Ради Руслана Кошулинського через внесення змін до цього ж закону передбачає, зокрема, обов’язкове відокремлення точок продажу алкогольних напоїв та цигарок від інших товарів, запровадження квотування кількості ліцензій на роздрібний продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів на території населених пунктів залежно від кількості мешканців, надання міським, сільським та селищним радам повноваження визначати кількість таких ліцензій, збільшити мінімальний вік покупців алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів з 18 років до 21, заборонити продаж алкоголю в радіусі 200 метрів від шкіл та інших навчальних закладів, а з 22-ї години вечора до 8 години ранку — взагалі скрізь.

Утім, законодавчі новації навряд чи лякають любителів зеленого змія. Завсідники місцевого генделика неподалік центрального залізничного вокзалу в Києві лише посміхаються. І розповідають, що питимуть тоді самогон, аптечні настоянки на спирту чи одеколон, закусивши грудкою цукру.

Обмеження та навіть заборони на продаж і споживання алкоголю є в багатьох країнах світу й до соціальних вибухів не призводять. Може, все-таки час із чогось розпочинати і в нас? Поки що в Україні обмежили лише рекламу алкоголю. Але навіть відтоді перші позитивні зрушення вже є.

ФАКТ

За даними ВООЗ, за рівнем споживання алкоголю Україна входить до п’ятірки країн із найбільшим рівнем споживання алкоголю на душу населення. За рік на одну особу припадає 12—13 літрів спирту, а, враховуючи тіньовий продаж, — 20 літрів. Торік Україна посіла перше місце у світі за вживанням алкоголю серед дітей та молоді. Щороку понад 40 тисяч українців помирають через алкоголь.