На Хмельниччині зафіксовано значне зниження відпускних цін на гречану крупу. Покупці помітили, що вартість каші тепер справді набагато нижча, ніж була взимку та навесні. Кілограм вагової гречки можна придбати навіть за 5 гривень 50 копійок. Хоча поруч у супермаркетах стоїть і дорожчий фасований продукт: від 7,5 до 10,5 гривні за кілограм. Інколи за півкілограма просять аж 17—18 гривень.
Одне слово, ціни можуть відрізнятися у три-чотири рази. З точки зору покупця пояснити, чому такий різнобій у вартості цього товару, зовсім непросто. Адже практично весь він — з минулорічного врожаю, а значить, різниця між мінімальною та максимальною цінами має бути зовсім невелика. Однак причини такої невідповідності варто пошукати не на торговельних прилавках, а значно глибше.
Оператори зернового ринку намагаються переконати, що падіння ціни на крупу пов’язано насамперед із сезонним чинником. Мовляв, напередодні жнив господарники намагаються продати торішні запаси за мінімальною вартістю. Але ж добре пам’ятаємо, як пару років тому ця «сезонність» спричинила... різке подорожчання гречки. Тоді говорили про те, що перед збором чергового врожаю запаси міліють, тому й зростають у ціні.
Очевидно, що ціну визначає не так сезонність, як кількість товару. З’ясувалося, що торік Хмельниччина зібрала цього зерна значно більше, ніж могла спожити. За різними даними, від п’ятдесяти до сімдесяти тисяч тонн його й досі зберігається в господарствах та на зернопереробних підприємствах. На порозі вже новий врожай, то й доводиться надлишки віддавати за зниженими цінами.
А от щодо вартості так званої «екологічної» гречки, котра й нині перевищує 35 гривень за кілограм, виникають питання. Агрономи стверджують: ця культура не вимагає особливої агротехніки та догляду. Для її вирощування використовують мінімум хімічних препаратів. Тому не є винятком, що «екологічна» гречана каша відрізняється від звичайної тільки ціною. Фактично споживачі доплачують за бренд.
Тим часом скуповувати навіть дуже дешеву гречку про запас люди не поспішають. Наразі триває сезон консервації, тож особлива увага — до вітамінної продукції.
Ягоди в магазинах коштують дорогувато. Значно більший, а головне — дешевший, асортимент пропонують на продуктових базарах селяни та дачники. На заміну полуниці та суниці вже прийшла вишня. Відро її, залежно від якості та сорту, може коштувати від 50 до 75 гривень. Господині запасають на зиму ще й чорницю. Тут ціни трохи вищі — від 22 до 30 гривень за кілограм, тому домашні заготівлі обмежуються кількома кілограмами. З’явилися у продажу й перші дині. Та санітарні лікарі радять бути з ними обережними. Навіть для ранніх сортів масовий сезон дозрівання ще не настав, тож часто стиглість плодів досягається завдяки використанню різних стимуляторів та добрив, а цей набір шкідливий для здоров’я. Коли продукт з’являється на прилавках масово, він і смачніший, і безпечніший, і дешевший.
Що поЧІм на ринках Хмельницького (за кг)
Яловичина — 45—60 грн.
Свинина — 35—55 грн.
Сметана (літр) — 24—35 грн.
Молоко (літр) — 4—5 грн.
Масло вершкове — 52—63 грн.
Олія соняшникова (літр) — 13,5—18,5 грн.
Яйця (дес.) — 7—10 грн.
Картопля молода — 5—7 грн.
Морква — 7—8 грн.
Помідори — 12—16 грн.
Огірки — 7—10 грн.
Кабачки — 2—4 грн.
Чорниця — 22—30 грн.
Вишня — 5—8 грн.