У Кам’янець-Подільському районі на Хмельниччині звільнили всіх санітарок сільських фельдшерсько-акушерських пунктів. За рахунок вивільнених посад обіцяють підвищувати рівень середньої заробітної плати медперсоналу. Тим часом депутати районної ради отримують скарги на масове звільнення, що відбулося, як і годиться, «за згодою сторін».

Заступник директора районного центру зайнятості Аліна Слободян розповідає, що в центрі використовують усі можливі засоби, аби звільнені працівники не залишилися без надії. Але це непросто, адже чимало санітарок були передпенсійного віку, тому перенавчання їх уже мало цікавить. «Готуємо з управлінням Пенсійного фонду спеціальний семінар, — каже пані Аліна. — Санітарки могли б піти на пільгову пенсію, якщо в них є певний медичний стаж. Проте багато хто його не має, бо рік стажу набирався за два, оскільки працювали на півставки».

Торік, вишукуючи додаткові джерела наповнення бюджету, в області вже намагалися позбутися санітарок, та вчасно збагнули: дуже мізерна економія вийде. А цьогоріч таки пішли на рішучий крок, залишивши медичні заклади сіл без прибиральниць. Однак ці жінки часто виконували й ту роботу, яка зовсім не входила в їхні посадові обов’язки. До прикладу, доставляли у ФАП дрова, до того ж із власного господарства. Добросовісні працівниці вболівали, щоб було тепло малюкам, яких матусі принесуть робити щеплення, або стареньким, котрі прийдуть на маніпуляцію, тож і не рахувалися зі шкодою, завданою домашньому бюджету. Переважно поруч із сільським фельдшером працювали ось такі люди щирої душі, котрі отримували лише півставки — якихось 450 гривень на місяць. Тепер їм доведеться шукати роботу через центр зайнятості, та навряд чи більшість зможуть її знайти. 

Якщо людина мешкає у віддаленому від райцентру на 30—40 кілометрів селі, а робота може підвернутися переважно в місті, немає сенсу щодня їздити туди-сюди, бо зароблених грошей тільки й вистачить на дорогу.

Головний лікар центральної районної лікарні Яків Цуглевич пояснює: «Ми отримали розпорядження голови Хмельницької облдержадміністрації Василя Ядухи щодо впорядкування кадрів у бюджетній сфері. Була вказівка: не можна працювати на півставки, бо середній рівень заробітної плати через це зменшується, а також не наповнюється бюджет, оскільки з такої зарплатні не вираховують податки. Я хочу наголосити: посади не скорочуються, вони впорядковуються. Тобто санітарка, яка працювала у ФАПі, йде за згодою сторін на біржу праці, а її півставки ми віддаємо акушерці або фельдшеру. Більшість районів нашої області це зробили ще позаминулого року. А ми і мережу зберегли, і кадровий потенціал утримували аж до цього часу. А тепер фельдшер прибиратиме сам. Нічого в цьому поганого немає, а на опалювальний сезон можна взяти працівника за договором».

Проте далеко не всі звільнені зможуть повернутися на сезонну роботу та носитимуть із дому дрова у ФАПи. Адже у зв’язку з реорганізацією медичної мережі деякі пункти закривають, натомість обіцяють відкрити 11 нових амбулаторій. У районі — 122 села, і амбулаторії світять не всім. По медичну допомогу доведеться діставатися розбитими дорогами.

— Наша область посідає передостаннє місце за розміром середньомісячної заробітної плати, а Кам’янець-Подільський район має найбільше зайнятих неповних ставок — по 0,25, 0,5 та 0,75 відсотка, — коментує ситуацію голова Кам’янець-Подільської районної ради Іван Романчук, удостоєний звання «Заслужений лікар України». — Як на мене, то до кожного 

ФАПу потрібно підходити індивідуально й вирішувати, чи залишати там працівника, чи ні.

Нещодавно Президент Віктор Янукович на засіданні комітету з економічних реформ заявив, що українці задоволені перебігом проведення медичної реформи. А особливо, за його словами, задоволені жителі сіл, адже в багатьох уперше за довгі роки люди отримали сімейного або дільничного лікаря. Та якщо селяни поспішать до нього на прийом, їм доведеться чекати, коли лікар викрутить ганчірку, покладе на місце швабру, вимиє руки та нарешті візьметься за тонометр чи скальпель... Не буде ж він виконувати роботу санітарки за годину-дві до початку робочого дня. Між іншим, у місті прибиральниці як були, так і залишилися на своїх посадах...

Кам’янець-Подільський.